Tvrtka s Krka otvara radna mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji?

08:37h
0
Cijena otkupa vune biti će 1,50 kn/kg / Foto: KCKŽŽ

Kako saznajemo iz Službe ureda župana, ovaj tjedan održan je sastanak predstavnika Koprivničko-križevačke županije sa predstavnicima tvrtke Kristan Nautika d.o.o. iz Krka. Kristan Nautika zainteresirana je za otkup vune na području naše županije, a ukoliko se njihova namjera ostvari, otvorit će se i radna mjesta na otkupnim lokacijama.

“Naša tvrtka ove godine otkupljuje samo bjelu vunu koju plaća fiksnom cijenom 1,50 kn po kilogramu na cijelom teritoriju Hrvatske. Trenutno nismo u mogućnosti otkupljivati obojanu vunu (crna, smeđa, ofarbana neperivom bojom) jer nema potražnje na tržištu, makar je mi uzimali i zbrinuli na zakonom propisan način. Cijena će zavisiti od županije, općine ili grada, jer su se neki od njih odlučili da sufinanciraju otkup vune kod svojih ovčara, radi šireg odaziva i rješavanja ekološkog problema na svojem području.”, rekla nam je predstavnica tvrtke, Karolina Depope Naso.

Uvjeti otkupa vune su da je bijela, suha, čista i ispravno skladištena, što podrazumijeva stavljanje u prozračne vreće u suhom, zatvorenom prostoru. U razgovoru sa Darkom Sobotom, zamjenikom župana, tražilo se najbolje rješenje za lokaciju eventualnog otkupa, ostvarivanje kontakata sa uzgajivačima i njihovom edukacijom, a Sobota im je pojasnio i prednosti i uvjete investiranja u našoj županiji. Napomenimo i kako se otkupom vune rješava i potencijalni ekološki problem koji može stvoriti neadekvatno odlaganje vune.