U 2010. godini smanjen broj kriminaliteta i poginulih osoba na prometnicama

14:57h
0
Na konferenciji je medijima prezentirano stanje sigurnosti na području Policijske uprave u 2010. godini // foto: Ivan Brkić

U prostorijama Policijske uprave koprivničko-križevačke u srijedu je održana redovna konferencija na kojoj je medijima prezentirano stanje sigurnosti na području Policijske uprave u 2010. godini. Osim glasnogovornika Dražena Laljeka, konferenciji su prisustvovali načelnik Odjela krim. policije Ivan Bračko koji je pričao o stanju i kretanju kriminaliteta, zatim načelnik Odjela policije Romano Vaupotić koji je iznio podatke o stanju sigurnosti na prometnicama, načelnik Odjela za granicu Siniša Došenović te načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dragutin Vurnek.

 

Stanje i kretanje kriminaliteta

U 2010. godini evidentirana su 1534 kaznena djela, što je u odnosu na 2009. kada ih je bilo 1854, smanjenje za 17,3%. Od ukupnog broja kaznenih djela razriješeno je 73% slučajeva te osam kaznenih djela koja su počinjena u prethodnim godinama.

Za počinjena kaznena djela prošle je godine prijavljeno ukupno 857 osoba, a materijalna šteta u evidentiranim djelima iznosi gotovo 210 milijuna kuna. U počinjem djelima (bez segmenta prometa) zabilježene su 52 stradale osobe, od toga su dvije smrtno.

– Najbrojnija kaznena djela su ona općeg kriminaliteta i ona čine 61,3%. Tome je najviše pridonijelo povećanje djela teških krađa i krađa. Nakon općeg slijedi godspodarski kriminalitet sa 13,9% od ukupnog broja, a tu spadaju razna korumptivna djela, te akcije „Manager“ u Podravki i „Pročistač“ u općini Molve koje su se provodile u suradnji s USKOK-om. Na trećem mjestu su kaznena djela zlouporabe opojnih droga sa 11,3% – objasnio je načelnik krim odjela Ivan Bračko.

Najveći broj kaznenih djela zabilježen je na području grada Koprivnice (pošto je i najveći grad u županiji), a veseli podatak da je sveukupno gledano smanjen broj kriminaliteta.

Stanje sigurnosti cestovnog prometa

U prošloj godini ukupno su se dogodile 772 prometne nesreće (pad od 19,5% za razliku od 2009.), od toga osam sa poginulim osobama, 286 sa povrijeđenim osobama te 478 s materijalnom štetom. U svim nesrećama nastradale su 383 osobe, od toga 9 smrtno, 75 teško povrijeđenih, a 299 lakše povrijeđenih osoba. Za razliku od 2009. godine, broj stradalih osoba u nesrećama smanjen je za preko 34%, što je u svakom slučaju brojka koja veseli.Romano Vaupotić // foto: Ivan Brkić

Što se tiče mladih vozača, oni su uzrokovali 166 nesreća ili 22% od ukpnog broja. Ukupno je stradalo 50 maldih vozača, a na svu sreću, mladi nisu prouzročili niti jednu nesreću sa smrtnom posljedicom.

– Jedna od negativnih karakteristika koja prati sigurnost cestovnog prometa je visok udio sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola. Broj izazvanih nesreća od strane osoba pod utjecajem alkohola u 2010. godini iznosio je 12,8% i pritom moramo naglasiti kako je zahvaljujući toj brojci prekinut višegodišnji trend povećanja – rekao je Vaupotić.

Stanje javnog reda i mira

U 2010. godini evidentiran je 531 prekršaj protiv javnog reda i mira što je u odnosu na 2009. godinu također smanjenje za 21,3%. U prekršajima je sudjelovalo 786 počinitelja, od toga su evidentirana 53 malodobna. Maloljetnici su počinili ukupno 48 prekršaja. Vrlo je zabrinjavajuće što gotovo polovicu od ukupno evidentiranih počinitelja čine povratnici (njih 376).  Kao i prethodne godine, najzastupljeniji su prekršaji tučnjave te prekršaji svađe, vike i galame.

Što se tiče stanja sigurnosti na državnoj granici (Gola), promet putnika i prometnog osoblja smanjio se za 12,8%. Zabilježena su tri pokušaja krijumčarenja preko državne granice, a radilo se o pokušajima krijumčarenja cigareta, opojne droge i teleskopske palice. Broj nezakonitih prelazaka državne granice također je smanjen tako da su prošle godine evidentirana samo četiri takva pokušaja.

Laljek, Bračko, Vurnek, Vaupotić i Došenović // foto: Ivan BrkićNačelnik Policijske postaje Koprivnica zaključio je da u u prošloj godini nije bilo neriješenih kaznenih djela i kako ga ta činjenica posebno veseli.

– Podaci iz prošle godine smjernica su nam za daljnji rad i vjerujem da u ovoj godini brojke poginulih, ali i ostalih djela neće rasti. Stanje sigurnosti na području županije je zadovoljavajuće i nadam se da ćemo tako nastaviti. Uz redovne aktivnosti, ove ćemo godine posebnu pozornost posvetiti složenom kriminalitetu i prekršiteljima „ponavljačima“ u prometu – završio je Vurnek.