Rodom iz Đelekovca

U 77. godini preminuo književnik Pajo Kanižaj

15:30h
0
Pajo Kanižaj u sredini // Foto: Koprivnica.hr

U srijedu, 4. studenoga, preminuo je književnik Pajo Kanižaj, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika.

Pajo Pavao Kanižaj rodio se u Đelekovcu pokraj Koprivnice, 22. srpnja 1939. godine.

Đelekovec mu je rodno selo, a Koprivnica rodni grad u kojem je živio od pete godine i završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je živio.

– Pajo Kanižaj bio je suradnik ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, u kojoj je objavio dvije knjige, na što je bio iznimno ponosan, jer kako je govorio: ‘Tko će drugi podmetnuti leđa da objavi knjigu Paje Kanižaja u celoga sveta prestolnici, ako ne Matica hrvatska.’ Ogranak ga je nominirao i kao svog književnog suradnika za nagradu za životno djelo grada 2006. godine – rekao je Dražen Ernečić, viši kustos Muzeja grada Koprivnice.

Bio je glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa Paradoks, Paradoksi i Žalac, te je uređivao humor u Studentskom listu Semafor, Vjesniku i Večernjem listu, a na Hrvatskoj televiziji (i kad se zvala Televizija Zagreb) uređivao je zabavne emisije, humorističke i serije za djecu.

Bio je i urednik umjetničkog programa. Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo; Zlatno Kerempuhovo pero, Zlatna sirena, kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku. Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike Samobor-71 nagrađen je Zlatnom lirom. Mnoge njegove pjesme su uglazbljene, a neke su i nagrađivane.

U Koprivnici je 2006. dobio nagradu za životno djelo.

Posljednji ispraćaj Paje Kanižaja bit će u utorak, 10. studenoga, u 13.30 sati u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju, izvijestili su iz koprivničkog ogranka Matice hrvatske.