zaštita kulturne baštine

‘U arheološkom parku djeca će na zabavan i praktičan način učiti o antici’

06:30h
0
Arheološki park // Foto: Matija Gudlin
Arheološki park // Foto: Matija Gudlin

Cijeli Arheološki park Iovia – Ludbreg izgradit će se oko Vrta Somođi koji je smješten u samom centru grada. Uz to, izgradila bi se nova Kuća Somođi koja bi preuzela ulogu turističkog centra s prodajnim, izložbenim i informativnim sadržajima.

Ludbreg se može pohvaliti bogatom povješću čemu svjedoče brojni kulturni spomenici koji su registrirani kao kulturna dobra i baština, zanimljive legende, razvijen vjerski turizam i potpuno uređena vinska cesta. Dijelom ove raznolike turističke ponude uskoro će postati i revitalizirani arheološki park.

Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin
Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin

– Puno smo napravili u turizmu. Prošle godine imali smo preko 10.000 noćenja i blizu 200.000 dolazaka. Do Dana Grada, 15. ožujka, očekujemo prijavu na natječaj za zaštitu kulturne baštine kojime bismo dodatno uredili turističku ponudu, prezentirali arheološki park, uredili etnološku zbirku i time ponudili nove sadržaje – rekao je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

Iako pokazuju dobre rezultate u ovom sektoru, ipak, mjesta za napredak još uvijek ima. Primjerice, Andreja Horvat iz Turističke zajednice kaže da trenutno nedostaje privatni smještaj.

Andreja Horvat // Foto: Matija Gudlin
Andreja Horvat // Foto: Matija Gudlin

– Vjerujem da će se ljudi revitalizacijom arheološkog parka ohrabriti i upustiti u ovakav posao. Potrebe za ovakvim kapacitetima ima, jer primjerice neki bi možda duže ostali u Ludbregu, a hotelski smještaj im je preskup – kazala je A. Horvat.

Cijeli Arheološki park Iovia -Ludbreg izgradit će se oko Vrta Somođi koji je smješten u samom centru grada. Uz to, izgradila bi se nova Kuća Somođi koja bi preuzela ulogu turističkog centra s prodajnim, izložbenim i informativnim sadržajima.

– Vrt Somođi sastoji se od rimskog kupališta i rimskog objekta, a sačuvani su samo temelji. Projektom će se podići zidovi temelja i zaštititi, a arhitektura će biti objašnjena informativnim panoima s 3D rekonstrukcijama na nekoliko mjesta – rekla je Erina Stančin, savjetnica za društvene djelatnosti i socijalnu skrb.

Objasnila je kako bi se kroz ovakav park posjetitelji mogli aktivnije uključiti u lokalnu kulturu, a samim time otvaraju se i brojne mogućnosti osmišljavanja programa poput primjerice rimskih igara za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će na zabavan i praktičan način učiti o antičkoj kulturi.

S obzirom na to da se se natječaj na koji apliciraju odnosi na integrirane programe obnove kulturne baštine, ovim projektom, osim arheološkog parka, obuhvaćeni su i ulaganje u obnovu Crkve sv. Trojstva, uređenje podruma dvorca Batthyany u izložbeni prostor etnografske zbirke te uređenje šetnice uz rijeku Bednju na kojoj će se nalaziti solarni informativno-turistički panoi.

– Namjena je zaštita i stavljanje u funkciju kulturnih dobara koja će postati nova turistička atrakcija, ali i poticanje lokalnog poduzetništva i obrta kroz osmišljavanje i brendiranje autohtonih suvenira i proizvoda – istaknula je E. Stančin.

Procijenjena vrijednost integriranog projekta je oko 20 milijuna kuna, od čega na izgradnju parka otpada oko 13 milijuna kuna. Predviđeno trajanje provedbe projekta je tri godine, a uz Grad, partneri su i Hrvatski restauratorski zavod, udruga LAG te partner iz privatnog sektora. Građevinska dozvola za arheološki park već je ishođena.

čitam...
Loading...