nagli rast

U domu u Legradu 20 zaraženih, 17 štićenika ide u bolnicu, u Križevcima učenica ima koronu, cijeli razred je u samoizolaciji

10:29h
0
Dr. Draženka Vadla, glavna županijska epidemiologinja // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Županijski stožer civilne zaštite danas je sazvao izvanrednu pressicu za medije.


– Jučer nismo imali nalaze, danas su došli, imam 23 novozaraženih, 39 aktivnih, 252 od početka epidemije.

Njih 20 je iz nelegalnog doma u Legradu i to 17 štićenika, vlasnik i dva zaposlenika koji o njima brinu.

Tri su zaražena iz opće populacije, a jedna je učenica prvog razreda Gimnazije I. Z. Dijankovečki u Križevcima, a cijeli je razred u samoizolaciji.

Prema protokolu, 17 štićenika će tijekom današnjeg dana biti prevezeni u koprivničku bolnicu, prvo teži, a onda asimptomatski.

– Ponovo smo uveli mjeru maski od petog do osmog razreda koju smo prije 20 dana ukinuli, osim na nastavi i van nastave i u javnom prijevozu, mjere za svadbe i nošenje maski u unutarnjem javnom prostoru smo produžili – rekao je Ljubić.

Draženka Vadla kazala je da su iz doma izuzeli 41 uzorak, 36 štičećnika i 5 djelatnika, od 36 je 17 pozitivno i danas će biti prebačeni u bolnicu.

– Djelatnici ne pokazuju simptome, oni su na kućnom liječenju i izolaciji, a kontakte moramo obraditi za 17 štićenika.  U domu će se pokušati napraviti izolacijske jedinice za negativne, vjerojatno će biti još koji pozitivan. Obrada je u tijeku, još ćemo dobiti određene nalaze – kazuje ona.

Domom su se počeli baviti kada se jedna djelatnica javila sa simptomima i test je bio pozitivan.

U školi u Križevcima postoji cirkulacija virusa u razredu, nekoliko učenika imaju određene smetnje, oni će se testirati.

– Štićenici doma nisu samo iz naše županije pa će biti kontakata i iz drugih županija, većina je asimptomatska, no slika se mijenja iz dana u dan, jučer neki nisu imali temperaturu, danas imaju pa je bolje da su pod nadzorom – kaže Vadla.

Oni koji ostaju u domu bit će adekvatno zbrinuti.

Ima pokretnih, polupokretnih, ima i onih s prelomima, slika je šarolika. Još su u domu, tijekom dana će biti prevezeni u bolnicu.

Vadla kaže da nisu znali da dom nije registriran, a Ljubić nije ni znao za taj dom pa ga nije ni obišao.

Štićenici će biti prebačeni na Covid odjel.

– Bit će zaprimljeno više štićenika na bolničko liječenje, sukladno epidemiološkim mjerama, Covid odjel ide u punom opsegu, odjel dnevne bolnice će imati tu funkciju. Možemo govoriti o 60 osoba koje možemo primiti u paviljon dnevne, no može biti puno više osoba zbrinuto u izolacijama, ali mogu dobiti maksimalnu skrb. Imamo dovoljno osoblja, raspisat ćemo natječaj za 11 medicinskih sestara – kazao je ravnatelj bolnice Mato Devčić.

– Uključeni smo u rješavane problema, radimo s vatrogasnim snagama, dežuraju ispred doma, ulaz i izlaz, imamo stalno upite i pozive rodbine da damo informacije o  štićenicima, a na žalost ih nemamo i ne možemo ih davati, pomaže i policija, ako dođe do kršenja bit će obaviješteni. Pobrinut ćemo se da nitko ne napušta dom – rekao je načelnik Legrada Ivan Sabolić.

Kaže da su znali smo da dom postoji, to znaju svi, ali ne da mu je 2015. ukinuta dozvola, jer ih, tvrdi, o tome nitko nije obavijestio.

 

Stozer donosi informacije o koroni u nelegalnom domu u Legradu. Više na —> https://epodravina.hr/u-domu-u-legradu-20-zarazenih-17-sticenika-ide-u-bolnicu-u-krizevcima-ucenica-ima-koronu-cijeli-razred-je-u-samoizolaicji/

Gepostet von Epodravina.hr am Sonntag, 4. Oktober 2020

 

 

 

 

 

 

čitam...