U četiri godine u Koprivnici 450 ‘poticanih’ stanova i apartmana

20:41h
0
Predstavljen je program poticane stanogradnje u Koprivnici. U suradnji s nizozemskim partnerima Grad će u iduće četiri godine izgraditi osam energetski učinkovitih zgrada s ukupno 300 stanova te 150 apartmana za starije sugrađane. Izgradnja prve zgrade socijalnih stanova u Koprivnici počinje za otprilike mjesec dana.
Imat će 12 stanova, bit će na Cindrišću, a specifična je po tome što će označiti početak djelovanja Agencije za društveno poticanu stanogradnju u gradu. Nakon toga, u svibnju će nedaleko Doma za starije i nemoćne osobe početi gradnja zgrade sa 150 apartmana za starije građane, a do kraja godine još šest zgrada sa po 20 do 25 stanova kod Pastoralnog centra na Lenišću. Ti su stanovi namijenjeni za najam, otkup, leasing te smještaj gradskih kadrova.
Riječ je o velikom projektu kojim u gradu Koprivnici namjeravaju omogućiti stambeno zbrinjavanje onih koji vlastitim primanjima ne mogu riješiti stambeno pitanje. Projekt će provoditi Agencija, u suradnji s nizozemskim partnerom Wongroep hollandom. Grad će osigurati zemljište i komunalije, pa gradnja po kvadratu neće biti skuplja od 700 eura. Novac – uz kamatu od 6 do 7 %, s cjelokupnim sustavom gradnje osigurava nizozemski partner.
– Ukupna vrijednost svih investicija kroz to razdoblje je oko 10 milijuna eura i to je ono o čemu smo s Nizozemcima razgovarali i ta brojka nam je načelno potvrđena i odobrena – rekla je direktorica gradske tvrtke Trg Martina Golčić.
Član koprivničkog Poglavarstva Darko Ledinski zadovoljan je što će tim programom biti izgrađena i zgrada s apartmanima za starije. Riječ je o programu skrbi kojim će se iz Doma za starije i nemoćne osobe moći koristiti usluge poput kuhanja, spremanja ili glačanja. Smještaj u tim apartmanima s maksimalnim paketom usluga ne bi smio biti skuplji od 2.500 kuna po osobi, a poslužit će kao model po kojemu će se graditi starački domovi u županiji, naglasio je Ledinski.
Ugovor o projektu stanogradnje s Wongroep holland uskoro će potpisati koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju.  Vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Ana Topolovac, socijalna radnica koja vodi program pomoći u kući starijim osobama u Klubu Mariška.