ikona grada

U gradu smo sreli neponovljivog Tonu: Slobodno me objavi, napiši klošar se vratio u grad!

Nemrem više, nemrem! Nije to za mene! Otišel sam! Nemrem ja tak živeti, prepričava na on zašto je ponovo na cesti.

11:49h
0
Tona sprema sitniš koji smo mu rado udijelili // Foto: Kristina Kos

Na ulice Koprivnice vratio se Tona Posavec, profesionalni doktor alkoholizma, kriminalistike i ljubavi, kako se sam prozvao.

Vidjevši ga da luta Zrinskim trgom, nismo mogli da ne stanemo i popričamo s njim, a usput mu, naravno, i udijelimo nešto sitno. Ipak je Tona legenda s ulice i beskućnik koji je postao svojevrsna ikona grada.

Zadnjih više od 10 godina proveo je u udomiteljstvu na Vinici, od kuda je već u par navrata pobjegao jer je, kaže, morao među ljude i popiti koju pivicu.

– Nemrem više, nemrem! Nije to za mene! Otišel sam, rekel sam da me ispišu s Centra za socijalnu skrb! Nemrem ja tak živeti – odmah je Tona krenuo sa svojom pričom i nije zaboravio pitati da mu damo nekaj sitno, ako imamo, ako nemamo, kaže, opet dobro.

– Bilo je meni tam lepo, nemrem reći, se sam imal, al nije to za mene, ja moram među ljude – objašnjava.

Bila su 22 sata pa smo ga pitali kamo ide i ima li gdje spavati.

– Idem k Pilcu na pivu! Ma imam ja gdi spati, bez brige, sad su neka druga vremena – smije se Tona.

Kaže nam kako su ljudi oduševljeni kad ga vide, svi ga zaustavljaju, pozdravljaju, pitaju gdje je bio sve te godine, a ima već 15 dana kako luta gradom, ko u stara vremena.

– Sednem v pivnicu i već me na stolu čekaju tri pive. Velim konobaru, samo jednu mi daj, ove dve mi čuvaj za sutra – kaže nam on kako više čak ni ne mora žicati, ali ipak to radi, to je dio njega.

– Sednem malo tu v park na klupu, pa dojde mlađarija i onda se tak spominjamo kaj oni slušaju od muzike, kaj smo mi nekad slušali. Lepo mi se tak družiti – veli nam on.

U svom osebujnom duhu ispričao je kako je sreo jednu ‘žensku’ pa ju nije prepoznao jer se jako zdebljala, em ima velke ‘sise’, em trbuh, em glavu i sve je to demonstrirao rukama.

– Baš se zgajbala – smije se Tona.

Nadoveže se kako sada ima skoro sedam banki, odnosno 68 godina i da je još u cvijetu mladosti.

Pitam ga za fotku i smijem li ga objaviti na portalu.

– Kak ne, samo piši, nek čitaju, napiši: Klošar se vratio u grad! – veli mi on i požuri k Pilcu.

 

čitam...
Loading...