11.3 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
potpisuje se sporazum

Varaždinski biootpad stiže u koprivničko naselje, vozit će ga se 3000 tona godišnje
V

S varaždinskim biootpadom herešinska Kompostana dostići će svoj maksimum od 9000 tona godišnje

Ne propustite

Nove hrpe biorazgradivog komunalnog otpada uskoro će početi stizati u Herešin, točnije na tamošnju Kompostanu u vlasništvu koprivničkog komunalca. Odluku o tome donijet će danas koprivnički gradski vijećnici. Preciznije rečeno, donijet će Odluku o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom, koju potpisuju Koprivnica i Varaždin, odnosno gradonačelnici Mišel Jakšić i Neven Bosilj.

To, pak, znači da će se biootpad, osim iz Koprivnice i okolnih općina, Križevaca i Samobora, ubuduće voziti i iz Varaždina, gdje će ga prikupljati tamošnja Čistoća. Inače, Čistoća je u Varaždinu ono što je Komunalac u Koprivnici. Oni će, također, potpisati ugovor nakon što to gradonačelnici naprave te ujedno dogovoriti intenzitet dovoza otpada.

Prema Sporazumu, iz Varaždina će se u Koprivnicu godišnje maksimalno voziti oko 3000 tona razgradivog biootpada, što je i gornja granica, s obzirom na kapacitete Kompostane u Herešinu. Naime, godišnje može preraditi oko 9000 tona, a lani je ta brojka bila oko 5775 tona. Otprilike jednaka količina biootpada prerađena je i u prethodne dvije godine, što, pak, znači, da će s varaždinskim biootpadom herešinska Kompostana dostići svoj maksimum.

Stižu novi kamioni, a Herešinčani i dalje čekaju na pristupnu cestu

Koliko je težak ugovor, odnosno koliko će Komunalac uprihoditi od ovog Sporazuma nije poznato, no zna se da se zaključuje na neodređeno vrijeme i da će se dovoziti otpadna biljna tkiva, otpad iz šumarstva, materijali neprikladni za potrošnju ili preradu, otpadna kora i pluto, piljevina, strugotine, otpaci od rezanja drva, drvo, iverica i furnir, otpad s tržnica i tako dalje.

Podsjetimo, kompostište u Herešinu otvoreno je još 2011. godine, no modernizacijom i proširenjem lani je dobilo najmoderniji sustav kompostiranja u Hrvatskoj. Projekt je bio vrijedan 14,3 milijuna kuna, izgrađene su nove hale, prošireni kapaciteti i ubrzana proizvodnja.

Rečeno je tada, prilikom svečanog otvorenja, da je to veliki iskorak za mještane Herešina, no nismo sigurni da će isti biti oduševljeni novim količinama otpada, odnosno kamionima na koje se ionako učestalo žale da im jure naseljem. Rješenje će biti zaobilazna pristupna cesta s Peteranskom ulicom, kojom će se preusmjeriti promet kamiona, no problem je u tome što se ista još ne nazire.

Kada će se točno otpad početi voziti još se ne zna, no Odluka će biti na snazi prvog dana od objave u Glasniku Grada Koprivnice. Drugim riječima, otpad će se voziti uskoro, vjerojatno već od srpnja ili kolovoza.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

volonter penzioner

Kreativne članice kluba umirovljenika vezle podravske motive, a onda ih i izložile u prostorijama kluba

Svoje su ručne radove u prostorijama Kluba umirovljenika Volonter penzioner u Koprivnici predstavile članice kluba. Inače, klub je osnovalo Gradsko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti