EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U Hrvatskoj 1313 novih slučajeva, Božinović najavio nove mjere ne dođe li do poboljšanja situacije

U samoizolaciji je trenutno 35071 osoba.

11:31h
0
Foto: Jurica Karan

Stožer civilne zaštite RH u 11 sati održao je novu konferenciju za medije. Podsjetimo, od prošloga tjedna organiziraju iz ponedjeljkom, srijedom i petkom.

– U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68738 osoba od toga 2507 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 35071 osoba. Do danas je ukupno testirano 624 393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata – objavljeno netom prije konferencije.

Kazali kako mogu govoriti o smanjenju broja slučajeva, no i da je riječ o vikendu tijekom kojega se manje testira.

Na pitanje novinara o glasinama o masovnom testiranju, ponajprije u Zagrebu, načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je sljedeće.

– U ovom trenutku nisu donesene konkretne odluke Gradskog stožera i Nastavnog zavoda Andrija Štampar. Kako mi vidimo testiranje antigenskim testovima svakako je nešto što može pridonijeti trijaži. Govoreći o simptomatskim slučajevima, sigurno može pomoći. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb pa ćemo konkretnije razgovarati. Time se može postići osiguravanje detekcije onih slučajeva koji mogu zaraziti druge. Glede asimptomatskih slučajeva, vrlo se malo takvih otkrije ovakvim testiranjem – odgovorio je Božinović.

Ilustracija
Ilustracija

Dotaknuli se i noćnih klubova te kažnjavanja.

– Podnesene su 24 prijave, naplaćeno je oko 600 tisuća kuna kazne. Glede ilegalnih okupljanja, dodatno će se angažirati policija, civilna zaštita i državni inspektorat. Molim građane i medije, imate li informaciju o održavanju ilegalnih partyja, kako ne bismo kaznili sve ugostitelje koji su se angažirali u primjeni mjera, da o tome obavijeste policiju, civilnu zaštitu ili državni inspektorat – kazao je Božinović.

Postavljeno im je, također, pitanje o mogućim strožim mjerama.

– Ne zadovoljava nas mali rast, već moramo ići prema smanjenju. Ne budemo li tijekom tjedna došli smo trenda smanjenja, razmatrat ćemo nove mjere. Ne bih konkretno govorio o kojima, znate da se radi o broju ljudi koji se mogu okupljati, smanjenju rada određenih djelatnosti, smjenskom radu… – kazao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se svi, i oni su zaraženi COVID-19 virusom umrli izvan bolnice, uključuju u službene brojke. Vjeruje kako su blage mjere u Hrvatskoj učinkovite usporedi li se s drugim državama.

Otkrio je kako je u pozivni centar za onkološke bolesnike stiglo više od 720 upita. Ohrabruje ga što se 92 posto odnosi na KB Dubravu.

– Moramo ustrojiti novi poslovni proces za one koji su liječeni u KB Dubrava te prilagoditi ostale bolnice načinu funkcioniranja – kazao je Beroš te najavio da će raspodijeliti pacijente u druge bolnice, istaknuvši kako je riječ o zahtjevnom pothvatu te najavivši današnji, novi sastanak s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

čitam...