U jednom koprivničkom domu za starije: Sam je hodao i jeo pa preminuo u roku od mjesec dana

09:01h
0
Ilustracija

U privatni koprivnički dom za starije, T.G. (74) došao je oko 1. travnja, a od očevidaca (podaci poznati redakciji) doznajemo da je bio pokretan, sam je jeo, kupao se i brinuo o sebi. U Općoj bolnici je preminuo 10. svibnja sa dekubitusom ili otvorenim ranama na leđima od ležanja, sepsom ili otrovanjem krvi, podljevima krvi na leđima, vjerojatno dehidracijom.

– U nalazima stoji da je imao urinoinfekciju, sepsu, a inače je bolovao od maligne krvne bolesti, a bio je povremeno i dementan, što znači da se gubio – kazao je Petar Stapar, ravnatelj koprivničke bolnice.

Dodao je kako nije siguran je li bilo obdukcije pa ne može reći točne razloge te da u nalazima ne vidi elemente dehidriranosti.

 

U krevetu bio dva tjedna

Neslužbeno doznajemo da je u dom došao iz Njemačke gdje je živio, a inače je iz okolice Koprivnice. U krevetu je završio netom nakon dolaska, a ležao je najviše dva tjedna, dobio veliku temperaturu, otrovanje krvi te rane od ležanja, koje se, kažu doktori, dobivaju od neokretanja pacijenta koji stalno leže te nepravilnom njegom. Čak je i nekoliko puta pao s kreveta te je prema riječima Stapara, zbog toga jednom bio i na odjelu Hitne pomoći, s ozljedom na tjemenu. Kad je po njega 5. svibnja došla Hitna pomoć, neslužbeno doznajemo da je oko ustiju imao rane od dehidriranosti te je jedva došao sebi. Jedan nam je djelatnik bolnice rekao i da je po cijeloj stražnjici imao otvorene rane.

No, više mu nije bilo spasa i 10. svibnja je preminuo na odjelu gastroenteorologije.

Kako nesretnik nema ili nije u kontaktu s nikim od obitelji, za ovaj se slučaj vjerojatno nitko neće zauzeti, kao što to nije učinio ni jedan Koprivničanac koji je želio ostati anoniman, jer ne želi ponovno prolaziti kroz kalvariju.

Njegov je otac preminuo u istome domu i to, tvrdi, samo zato što tamo nisu imali aparat koji dođe 1500 kuna, a koji bi mu spasio život.

 

Ugušio se jer nisu imali aparat

– On se na žalost ugušio u šljamu i nije bilo uređaja, aspiratora, koji bi mu to isisao, što spada pod najosnovnije potrebe, a sigurno je trebalo i drugima. Stalno su obećavali da će ga nabaviti, ali ništa – kazao nam je on.

Dodao je kako nije želio tužiti, jer mu je sve ionako bilo preteško, a oca nije imao mogućnosti ostaviti kod kuće. Za njega je u domu plaćao 3800 kuna mjesečno.

– Nisam ni imao dokaze. Mrtvozornik je zapisao da je umro od zatajenja srca ili nečeg sasvim desetog pa bi to bila moja riječ protiv njihove, a za to nisam imao snage – kazuje on.

Ispričao nam je kako je žalosno što se takve stvari uopće događaju te da su to problemi ne samo domova, nego cijelog zdravstvenog sustava.

– Nisam nikome sudac, no neke su stvari su jasne i vidljive i sve se gleda kroz prizmu novaca. Oca su poslali s Hitne i kazali da ga moraju očistiti u Domu, a tamo nemaju taj aparat. Apsurdno, a radi se o životu – rekao je on. Dodao je kako je svjestan da smo svi ljudi, no da bi se barem minimum trebao zadovoljiti, jer su bolesti izlječive, iako je čovjek star. – Ako se domovi ne mogu sami kontrolirati, onda za to postoje nadležne institucije – ističe on.

– Ako se pacijent pravilno njeguje, dekubitusi se ne smiju imati, postoji kriterij pravilne njege i cijela procedura za sprječavanje otovorenih rana – rekao nam je Darko Ledinski, bivši ravnatelj koprivničkog Doma za starije, a sadašnji zamjenik ministrice socijalne politike i mladih.

Stelia Vasung, voditeljica Službe za upravni inspekcijski nadzor iz istoga ministarstva koje je nadležno za nadziranje domova, kaže da dekubitus i podljevi u pravilniku spadaju pod njegu i brigu o zdravlju te da se to ne smije događati i mora se liječiti.

– Dom mora imati i višu sestu i medicinsku sestru te se prilikom takvih rana čovjek okreće svaka dva sata, previja, ispire ili ako dođe do toga, odstranjuje se kirurškim putem – kazala je ona. Dodala je da u propisima ministarstva dom nije obavezan imati aspirator. – Ali ako je preuzeta briga o čovjeku, za koju se i plaća, i ako je to pacijentu potrebno, naravno da je logično da se to nabavi. U brigu o zdravlju naravno da spada i čišćenje dišnih puteva isto kao i pranje, hranjenje..

Ravnateljica doma nije željela komentirati ni jedan od slučajeva.