U Kampusu svečano otvoren terminal električnih bicikala

11:19h
0
Vesna_želježnjakNovi elekrični bicikl prva je u Kampusu isprobala gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak // Foto: Koprivnica.net

U prostoru koprivničkog Kampusa, nasuprot zgrade Sveučilišta Sjever, u srijedu je u nazočnosti gradskih čelnika i predstavnika partnera u projektu Civitas Dyn@mo održano svečano otvorenje terminala električnih bicikala.

Vrijednost projekta nabave električnih bicikala iznosi 380.000 kuna, od čega je većina (85 %) sufinancirana iz EU fondova te iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Električni bicikli prije svega će biti na raspolaganju studentima i profesorima, ali moći će ih koristiti i drugi građani.

Prva je novi bicikl isprobala koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, koja je bila vrlo zadovoljna. Bicikli inače nisu klasični električni bicikli, već je potrebno i pedaliranje kako bi se uključila i električna pomoć. Cijena jednog takvog bicikla je 21.000 kuna + PDV.

Kampus d.o.o. je partner u projektu Civitas Dyn@mo, od čega ukupan budžet Kampusa iznosi 136.320 eura. Najveći udio troškova odnosi se na uspostavu sustava električnih bicikala, njih 10, koji mora postati operativan do kraja 2016. godine.

Sustav električnih bicikala bit će potpuno integriran u BICKO sustav, ali će se od njega razlikovati u RFID karticama budući da Kampus d.o.o., kao ovlašteni upravitelj, mora iskazane učinke valorizirati i uspoređivati s drugim gradovima u projektu.

Sustav će biti potpuno besplatan do kraja projekta Civitas Dyn@ma.

Pokrenuti su i neki drugi projekti te bo kroz dvije godine u gradu trebalo biti oko 30 električnih bicikala.

Svečano otvorenje terminala električnih bicikala u Kampusu // Foto: Koprivnica.net