U Klapi Koprivnica puni dojmova nakon sjajnog nastupa na finalnoj večeri klapa debitanata u Bolu

15:21h
0
U Klapi Koprivnica ističu kako je nastup u Bolu za njih bio odlično iskustvo i poticaj za daljnji rad // Foto: Klapa Koprivnica

Festivalska večer klapa debitanata na otoku Braču odvijala se u sklopu 49. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Koprivničanci su već sada krenuli s pripremama za jubilarni, 50. omiški festival.

Iako je prošlo već gotovo mjesec dana od njihova nastupa na finalnoj večeri klapa debitanata u Bolu na otoku Braču, koja se odvijala u sklopu 49. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, taj je nastup i dalje glavna tema razgovora u Klapi Koprivnica.


– Naravno da smo se u Koprivnicu vratili puni dojmova i, iako je prošlo gotovo mjesec dana od našeg izleta u Dalmaciju, još uvijek komentiramo i prepričavamo dogodovštine s puta i s festivalskih događanja, te stečena nova iskustva primjenjujemo u našem daljnjem radu, naravno i dalje pogonjeni ljubavlju spram klapske pjesme – kazao je Petar Breko, voditelj Klape Koprivnica.

Nakon što su prošli audiciju u Zagrebu, Koprivničanci su se publici u Teatrinu “Dva ferala” predstavili s još devet debitantskih klapa.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dušan Šarac, Nera Gojanović Kljajić i Marijo Krnić za najbolju klapu ocijenilo je mušku klapu Krunik iz Kučina kraj Solina. Tim priznanjem, uz dodjelu “Kamena sreće” – rad akademskog kipara Kažimira Hraste, klapa Krunik izborila je nastup na izlučnim večerima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Nagrada publike “Školjka sreće” – rad akademskog kipara Pere Jakšića pripala je ženskoj klapi Stivanja iz Trogira.

– Prijava za sudjelovanje na Festival dalmatinskih klapa za nas je bila veliki iskorak na klapsku scenu i projekt za koji smo se spremali više od pola godine. Sam odlazak na audiciju je prošao, naravno, s velikom dozom strepnje i skromnosti, ali ujedno i osobnom vjerom u našu kvalitetu i mogućnosti, te spremnošću da se dokažemo na glazbenom području koje nije autohtono podneblju iz kojeg dolazimo. Teško je riječima opisati euforiju, zadovoljstvo i ponos koje smo osjetili nakon kvalitetno odrađene audicije i od strane umjetničkog ravnatelja festivala dobivene potvrde o plasmanu na finalnu večer klapa debitanata – rekao je Goran Štimac iz Klape Koprivnica.

Dodao je kako taj uspjeh smatraju i većim i značajnijim upravo zbog činjenice da su kontinentalna, podravska, odnosno koprivnička klapa kojoj klapska pjesma i izričaj nisu predisponirani i prirođeni uhu i podneblju s kojeg potječu. Ističe kako su odlazak u Bol, događanja i sam boravak tamo za njih bila novo i izuzetno lijepo iskustvo. Osim druženja s drugim klapama debitantima, kaže, boravak u Bolu bila je prilika i da se oni, kao klapa, dodatno međusobno povežu.

– Što se tiče našeg nastupa u sklopu natjecateljske večeri, vrlo smo zadovoljni odrađenim i iako nismo uspjeli odnijeti neku od nagrada, priznanje za našu kvalitetu nam je ipak stiglo od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva koje nas je počastilo pozivom da sljedeću večer zajedno s pobjednicima i gostima, renomiranim klapama Braciera iz Bola i Mriža iz Splita, nastupimo na revijalnom koncertu – naglasio je Breko i poručio kako ohrabreni doživljenim, već sada puni optimizma kreću u pripreme za idući, jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

– Naravno, nakon ovogodišnje ‘inicijacije’ u klapskom svijetu iduće godine više nismo debitanti, već ćemo putem audicija tražiti prolaz direktno u izlučne večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu – završio je Breko.

 

čitam...