U Koprivnici brakova sve manje, a vjenčaju se sve stariji parovi

22:21h
0
ilustracija

U vrijeme kad se veze sklapaju, ali i raskidaju preko facebooka, kad je uobičajeno na statusu veze biti malo u kompliciranoj, malo u otvorenoj, a najmanje u “normalnoj” vezi, postalo je moderno da se u brak stupa u kasnim tridesetima. Prednost je ako ste  solo, a već ste zagrizli u tridesete, nitko vas više neće gledati “onim pogledom” što s tobom ne valja, jer je statistika na vašoj strani.

Vjenčanja je sve manje, podaci su porazni, a i primjećuje se trend da u zajednički suživot stupaju sve stariji parovi, preko 30, ali 35 godina starosti.

 

Tako su se u Koprivnici 2000. godine uzela čak 282  para, 2010 godine broj je uvelike pao i vjenčala su se 232 para, dok je prošle godine, u brak stupilo još manje, 199 parova.

Razlika je to od 33 vjenčanja ili čak 15 posto manje nego predlani.
Ove je pak godine, u prvih šest mjeseci u brak ušao 101 par, što se otprilike poklapa sa podatcima od prošle godine, čime se nastavlja trend sve manjega broja parova koji se odlučuju na sudbonosno da.

Vjenčanja je sve manje, podaci su porazni, a i primjećuje se trend da u zajednički suživot stupaju sve stariji parovi, preko 30, ali 35 godina starosti.

Dok su nekada “stare cure i dečki” bili već s 20 godina, danas je ta granica daleko pomaknuta.
Slijedom toga, u godinama 1990-toj, 2000-toj i 2010-toj, uzeli smo prvih četrdeset vjenčanih parova i izračunali koliko ih je u tridesetima ili još starijih. Tako je prije 12 godina, 1990. samo jedna žena koja je stavila prsten imala 30 godina, dok je muškaraca bilo šest, no ni jedan nije imao iznad 35 godina. Prosjek godina vjenčanih parova bio je oko 23 godine.

Godine 2000-te, tek su tri žene stupile u brak iznad 30-te i jedna s 40 godina, a muškaraca šest. No 2011-te se vidi bitno povećanje broja godina u parova koji su se odlučili na zajednički život. Od 40, deset se žena udalo iznad 30 godina, a muškaraca čak 19. Jedna je mladenka imala 43 godine, no našla je partnera koji je od nje mlađi sedam godina. I u drugih je parova čest slučaj da žene iznad 30 pronađu partnere mlađe od sebe ili pak isto godište, a rijetki su od žena stariji više od dvije godine.  

Naša sugovornica iz Koprivnice, ima 31. godinu, udala se ove godine, a odabranik njenoga srca od nje je mlađi pet godina.
– U brak se ulazi sve kasnije, jer je sve teže pronaći onog pravog, a i sve se manje pristaje na kompromise. U mom slučaju, nisam željela pristati na manje od onoga što sam očekivala i zato se isplatilo čekati – kaže ona. Mišljenja je se mladi uglavnom razočaraju, jer očekuju nešto drugo od onoga što dobiju, a danas se nitko nikome ne želi prilagođavati i svi su orjentirani na sebe i svoje potrebe.

– Sa zrelošću rastu i kriteriji i očekivanja koja imamo prema partneru. Ako se zaljubimo u mladosti, nemamo toliko vremena za razmišljanje. Danas je teško pronaći onakvog partnera, kakvu smo sliku o njemu stvorili prema nekim osnovnim kriterijima – odnosu prema djeci, poslu, novcu, slobodnom vremenu. No sada je i društveno prihvatljivije da parovi žive zajedno prije braka pa je i to jedan od razloga zašto se vjenčaju stariji. A tu je “kriv” i fakultet ili škola, jer sve više ljudi žele imati visoku školu pa stave brak na čekanje – kazala je psihologinja Renata Glavica.
Savjetovala je parovima da se prije braka dobro upoznaju te da usklade očekivanja, tako da se kasnije ne razočaraju.