SMRTONOSNO

U Koprivnici i okolici uginulo već stotinjak mačaka od mačje kuge, saznajte kako ih možete zaštititi

Ukoliko ste imali zaraženu mačku prostor, odjeću i obuću potrebno je dobro dezinficirati ekocidom i ne uzimati nove mačke minimalno šest mjeseci.

13:30h
0
Mačke lutaju po dvorištima susjeda // Foto: Matija Gudlin

Koprivnicom i okolicom širi se panleukopenija koja se još naziva i mačjom kugom. Riječ je o smrtonosnoj i jako zaraznoj bolesti za male mačiće te za necijepljene i stare mačke, a u gradu trenutno vlada prava epidemija, poručuju iz Udruge Šinterice dobra srca.


– Mortalitet je izrazito visok, a virus se širi direktnim i indirektnim kontaktom što znači da se bolesna i zdrava mačka ne moraju ni vidjeti. Virus se može prenijeti rukama, zdjelicama, odjećom i obućom – rekla nam je Nina Verčević iz Udruge Šinterice dobra srca.

Foto: Ivan Balija
Nina Verčević // Foto: Ivan Balija

Najočitiji simptomi koji prate bolest su panleukopenija u krvnoj slici, povraćanje, dehidracija, šok i proljev.

Do sada je u Koprivnici i okolici zabilježen velik broj uginulih mačaka, njih stotinjak, a najbolji način prevencije je cijepljenje, poručile su Šinterice dobra srca.

Kontaktirali smo i bivšu članicu Udruge, Ninu Kolar koja tvrdi da je potencijalno opasno voditi mačke veterinarima jer i tamo mogu pokupiti virus.

– Zvala sam Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti na Veterinarskom fakultetu i tamo mi je rečeno da su ambulante potencijalni izvor zaraze s obzirom da se pojavila manja epidemija u gradu te da nitko ne može garantirati da se čak i cijepljena životinja neće zaraziti. Svatko mora sam odlučiti hoće li cijepiti mačku ili ne, ali svakako je bolje cijepiti je  – rekla nam je Nina Kolar.

Ukoliko ste imali zaraženu mačku prostor, odjeću i obuću potrebno je dobro dezinficirati ekocidom i ne uzimati nove mačke minimalno šest mjeseci. Naime, ovaj je virus iznimno otporan i može preživjeti u prostoru do pola godine.

čitam...