pitanje školstva

U Koprivnici nema djeteta koje danas ide u školu, Gradska uprava okrivila ministricu: Nezadovoljni smo i nesretni njenim odlukama

Podsjetio je i na štrajk s početka godine, te naglasio da sve što se događa ovih dana oko državne mature očito nekome 'bilda' politički CV, dok se na one kojima je to najvažnije, učenike, zaboravilo. 

10:54h
0
Obnova kantine
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

S današnjim danom izvan snage stavljeno je podosta strogih epidemioloških mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. Jedna od njih, a koja je izazvala podosta bure, jest povratak djece u škole (od prvog do četvrtog razreda) i vrtiće. Velik dio roditelja ne želi slati svoju djecu nazad u škole i tako ih izlagati riziku.

Upravo je povratak djece u školu bio tema konferencije za medije koju je sazvao gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojim zamjenicama Melitom Samoborec i Ksenijom Ostriž, te predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Palom.

Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika, otkrila je tehničke podatke. U sve tri koprivničke osnovne škole nema nijednog djeteta koje bi pohađalo nastavu, jedno dijete je u centru Podravsko sunce i troje djece je u Područnoj školi Bakovčice. Jutros su obišli gradske i privatne vrtiće, te ugrubo je u vrtićima 20 posto inače smještene djece. Sve mjere se poštuju.

– Mi na mjere nismo mogli utjecati, samo smo ih mogli provoditi. S jedne strane nisam začuđena ovakvom odlukom ministrice. Većinu važnih odluka ministrica je prebacila ili na osnivače ili na roditelje. Sjetimo se pitanja kada će biti praznici, kada će nadoknađivati vrijeme provedeno u štrajku, tako mislim da ni ovu odluku nije donijela ministrica Divjak – izjavila je Melita Samoborec i zahvalila se svim roditeljima, odgajateljima i učiteljima.

Gradonačelnik Jakšić uvodne je riječi iskoristio kako bi se zahvalio i pohvalio trud svih nastavnika, profesora, odgajatelja i odgajateljica koji su u ovoj specifičnoj situaciji odradili velik posao za naše mlade ljude, za djecu.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Apsolutno smo nesretni i nezadovoljni s odlukama koje je počela provoditi ministrica Divjak. Jasno mi je da kad se netko ‘ušalta’ u izborni mod da se puno toga mijenja i da se puno toga odluči raditi drugačije samo da pokažemo kako je sve sjajno. Pitam se čiji je to cilj i interes da se u dva popodneva napravi takva nervoza i histerija? I da se sva odgovornost oko naše djece prebaci isključivo na roditelje, učitelje, odgojitelje i lokalnu upravu? Do sad nam nisu dali ništa donositi samima, sve se moralo čekati nacionalni Stožer da bi prošlog tjedna došla odluka ‘evo vratite se u školu’, a kako će sve funkcionirati to je odgovornost škola i njihovih osnivača – rekao je gradonačelnik Jakšić, dodajući kako ne sumnja da će se i ovog puta učitelji i odgajatelji izboriti sa situacijom.

Podsjetio je i na štrajk s početka godine, te naglasio da sve što se događa ovih dana oko državne mature očito nekome ‘bilda’ politički CV, dok se na one kojima je to najvažnije, učenike, zaboravilo.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal nadovezao se na riječi gradonačelnika. Roditelji, učitelji i učenici na svojim leđima povukli su najveći teret školovanja u obliku koji je bio prisutan posljednjih tjedana.

Ivan Pal // Foto: Sanjin Bojić

– Svima je jasno da je nemoguće održati nastavu prema propisanim mjerama. Posebno me žalosti da su maturanti tako pogođeni. Kako će pekari, slastičari, automehaničari i drugi polagati svoj završni ispit? Mislim da je ovo što nemamo djece u školama u cijeloj Hrvatskoj razlog loše komunikacije. Kako prehraniti učenike u školama, kako ih prevesti do škole, kako organizirati rad s pola razreda? Sve je prebačeno na roditelje i osnivače. Nadam se da ćemo imati ministra koji ne misli da je pravi Mesija u tom svojem pohodu na školstvo i da ćemo stvari moći drugačije odraditi – riječi su Ivana Pala.

U školama diljem Hrvatske učenika nema, a ni u Koprivnici dakle situacija nije ništa drugačija. Nešto je više djece u vrtićima, no tamo mogu samo ona djeca čiji su roditelji zaposleni i nema ih tko čuvati kod kuće.