U Koprivnici okrivena dva geotermalna izvora snage dovoljne za izgradnju 10 megawatne termocentrale

20:24h
0
Geotermalna energetska stanica - Ilustracija

Na području grada Koprivnice dva su potencijalna geotermalna izvora, jedan između Varaždinske i Ivanjske, a drugi na širem području Kampusa. Objavljeno je to na završnoj konferenciji projekta prekogranične suradnje kojim je uz sufinanciranje Evropske unije istraženo područje grada Koprivnice i mađarskog Čurga. Riječ je o vrlo potencijalnim izvorima, čiji je jedini nedostatak što su smješteni na dubini većoj od 2,5 kilometra, što bi poskupjelo bušenje. Prvi pokazatelji naime govore da sadrže vodu temperature više od 140 Celzijevih stupnjeva, što je dostatno za proizvodnju električne energije, rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić.  

„Prema sadašnjim istraživanjima koje imamo, moguće bi bilo sagraditi termocentralu na toplu vodu kapaciteta 10 megawata struje i negdje 20-ak megawata tople vode za grijanje primjerice stanova ili svega onoga kao što su staklenici, plastenici ili bazen.“

Riječ je o izvorima znatno snažnijima od planiranog geotermalnog projekta Lunjkovec, čija je snaga 4 megawata struje, rekao je Mršić istaknuvši da je riječ o projektu koji daje energiju bez zagađenja okoliša što bi moglo ponovo otvoriti pitanje opravdanosti izgradnje termoelektrane na biomasu u Koprivničkom Ivancu.

tekst: Radio Drava