U Koprivnici predstavljen program Poduzetnički impuls

18:27h
0
Gradska vijećnica bila je ispunjena na predstavljanju Poduzetničkog impulsa // Foto: www.koprivnica.hr

U petak, 6. ožujka u koprivničkoj Gradskoj vijećnici u organizaciji PORA-e, Koprivničko-križevačke županije, HGK Koprivnica i HOK Koprivnica predstavljen je „Poduzetnički impuls” – program poticanja poduzetništva i obrtništva za 2015. godinu. Program su predstavili ministar Gordan Maras i predstavnici ministarstva poduzetništva i obrta.


Na predstavljanju programa ispred Grada Koprivnice prisustvovao je zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić koji je istaknuo kako je ovaj projekt jedan dodatan impuls za sve ono što se radi u Koprivnici.

– Prema zadnjim pokazateljima, kada gledamo proteklu godinu dana imamo pad stope nezaposlenosti od 16, 4% u našem gradu. Prvi puta nakon 6 godina imamo u 2014. više otvorenih obrta nego zatvorenih.

„Poduzetnički impuls” je program 33 projekta kojim se potiče malo i srednje gospodarstvo. Kako je najavio ministar Gordan Maras program je vrijedan 4,3 milijarde kuna a prvi natječaj bit će objavljen krajem mjeseca. Ministar je istaknuo kako se nada kako će biti više projekata budući da je u okviru programa osigurano tri puta više sredstava.

– Očekujemo preko 1300 poduzetnika i obrtnika da budu uključeni u taj cjelokupni koncept i da ćemo na temelju tog impulsa zapošljavati više ljudi i da ćemo pokrenuti malo gospodarstvo – istaknuo je ministar Gordan Maras.

Ministar je zaključio kako je gospodarski oporavak koji je zabilježen prošle godine i pozitivni rast BDP- postignut na temelju uspjeha malih i srednjih poduzetnika. Ministar je također istaknuo kako u odnosu na programe od prošle godine, u ovom Poduzetničkom impulsu uvedeni su brojni novi programi, kao na primjer revitalizacija poslovnih prostora.

Župan Koren naglasio je kako je Koprivničko-križevačka županija ovih dana raspisala javni natječaj za poduzetničke kredite Mjera 1. „Kreditom do uspjeha” za koji je osiguran kreditni potencijal od 41 milijun kuna te vjeruje kako će poduzetnici iskoristiti ova sredstva koja će značajno smanjiti njihove troškove poslovanja.

U proračunu za ovu godinu Županija je rezervirala 2,33 milijuna kuna namijenjenih sufinanciranju kamata poduzetničkih kredita. 

 

čitam...