Klimatske promjene

U Koprivnici predstavljena dobra praksa otoka Krka

13:35h
0
Dan otvorenih vrata // Foto: Matija Gudlin
Dan otvorenih vrata // Foto: Matija Gudlin

Izuzetno je važno mobilizirati stanovništvo i lokalne uprave i samouprave da same pronađu rješenja za suočavanje s drastičnim klimatskim promjenama s obzirom na svoje specifičnosti.

O klimatskim promjenama nedavno su u koprivničkoj knjižnici Fran Galović razgovarali Vjeran Piršić s Krka, voditelj udruge Eko Kvarner, i Goran Šafarek, koprivnički znanstvenik i ekološki aktivist.

– Izuzetno je važno mobilizirati stanovništvo i lokalne uprave i samouprave da same pronađu rješenja za suočavanje s drastičnim klimatskim promjenama s obzirom na svoje specifičnosti – istaknuo je Piršić.

Predstavio je i dobru praksu otoka Krka, za koju kaže da je specifično uključivanje najšireg stanovništva od donositelja političkih odluka do civilnog i poslovnog sektora u domišljanje i provedbu niza mjera i aktivnosti u svakodnevnom životu otoka, od čega svi imaju privatnu i javnu korist.

S druge strane, Šafarek je govorio o najvećim klimatskim ugrozama koje pogađaju naše područje, a to su poplave rijeka i suše.

Na tribini je predstavljena i knjiga Pascala Canfina i Petera Staimea Klima: 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu. Autori knjige prikupili su sve važnije rezultate znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama te objašnjavaju koliko je nužno promijeniti način života i djelovati na okoliš te koliko nam tehnologija u tome može pomoći.

čitam...
Loading...