Širenje fakultetske ponude

U Koprivnici se otvaraju dva nova studija, rektor Milković: Imamo 25.000 OPG-ova, Podravku, Belupo, Carlsberg i mnoge druge tvrtke koje će zapošljavati naše stručnjake

Od ove jeseni ćemo u Koprivnici imati ukupno deset studijskih programa. U Varaždinu od ove jeseni imamo 15 studijskih programa, ukupno je dakle 25 programa, a od toga je oko 90 posto studenata u STEM području, po čemu smo daleko prvo sveučilište u Hrvatskoj, zaključio je Tomiša.

15:00h
0
Promocija studenata
Foto: Ivan Brkić

Od ove jeseni koprivničko Sveučilište Sjever bit će bogatije za dva stručna preddiplomska studija, Prehrambena tehnologija te Tehnička i gospodarska logistika. Oni će se pridružiti dosadašnjim studijima Novinarstva, Medijskog dizajna i Poslovanja i menadžmenta, koje će studenti i dalje moći birati.

Studije su predstavili rektor Marin Milković, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek, prodekanica istog fakulteta Jadranka Frece, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša te pročelnik Odjela za tehničku i gospodarsku logistiku Marko Stojić.

Rektor Milković istaknuo je da su studiji itekako relevantni i potrebni današnjem hrvatskom gospodarstvu, a plod su suradnje s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Sveučilište Sjever
Marin Milković // Foto: Ivan Brkić

– Sagledavajući potrebe gospodarstva i privrede sjeverne Hrvatske zaključili smo da trebamo osnovati novi studijski program koji je najpotrebniji našem kraju. Sveučilište Sjever je mlado, pokušava se dinamično razvijati, ali vrijeme potrebno za stjecanje kvalitetnih kadrova puno je veće nego što su naše mogućnosti. Zato smo se obratili PBF-u da nam pomogne u izradi syllabusa, pomogne u ispunjavanju uvjeta i ocijeni što bi bilo potrebno izvoditi na studiju, a sve kako bi zadovoljili potrebe našeg gospodarstva. Podrška ovakve eminentne ustanove dat će vrhunsku kvalitetu, a vjerujem da će iz naše suradnje niknuti i neki novi znanstveni projekti – osvrnuo se rektor na studij Prehrambene tehnologije.

Sveučilište Sjever
Damir Ježek // Foto: Ivan Brkić

Prema podacima koje je iznio dekan Ježek, u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji 12.000 OPG-ova, u Varaždinskoj ih je otprilike isto toliko, a ne treba zanemariti ni potrebe velikih tvrtki poput Podravke, Vindije, Carlsberga, Belupa i ostalih.

– Ovo je logičan nastavak naše dugogodišnje suradnje. Za nas je to jedna win-win situacija, već dugo razmišljamo o tome da osnujemo jedan takav stručni studij. Ovime si ne radimo konkurenciju jer mi izvodimo ovaj studij, to su naši profesori i ishodi učenja su drugačiji od onoga što radimo u Zagrebu. Slijedi nam još posla, moramo oformiti laboratorij, i vjerujem da ćemo to uspjeti, na zadovoljstvo svih onih malih poduzetnika koji me zovu svakoga dana s mnogim pitanjima – pojasnio je dekan PBF-a.

Sveučilište Sjever
Foto: Ivan Brkić

Prodekanica Jadranka Frece bila je na čelu izrade programa za novi studij te je istaknula kako je riječ o modernom studiju koji zadovoljava potrebe suvremenog društva, a izrađen je prema strategijama Hrvatske i Europske unije.

Naglasak je na inovacijama, razvoju gospodarstva i znanstvenoj izvrsnosti u proizvodnji tradicionalne i visokokvalitetne hrane – rekla je prodekanica.

Za razliku od studija Prehrambene tehnologije, studij Tehničke i gospodarske logistike izvodi se u Varaždinu još od 2007. godine, a sada će biti dostupan i u Koprivnici. Kako je rekao pročelnik Stojić, pokreće ga se iz gospodarskih razloga, ali i poboljšanja uvjeta studiranja zato što su dosad mnogi studenti iz Koprivnice putovali u Varaždin na taj studij. Sada će u svom gradu imati priliku da taj preddiplomski studij kombiniraju s diplomskim studijem Održive mobilnosti i logistike te tako ostvare cjelovito petogodišnje visoko obrazovanje. Osim toga, stručnjaci logistike su, kako kaže, itekako potrebni velikim gospodarskim subjektima poput Podravke i Belupa.

Sveučilište Sjever
Mario Tomiša // Foto: Ivan Brkić

Uskoro će Sveučilište Sjever predstaviti i doktorski studij Mediji i komunikacija, otkrio je prorektor Tomiša, a pohvalio se i podatkom po kojemu je Sveučilište Sjever najbolje u državi.

– Od ove jeseni ćemo u Koprivnici imati ukupno deset studijskih programa. U Varaždinu od ove jeseni imamo 15 studijskih programa, ukupno je dakle 25 programa, a od toga je oko 90 posto studenata u STEM području, po čemu smo daleko prvo sveučilište u Hrvatskoj – zaključio je Tomiša.