TRENUTNA SITUACIJA

U koprivničkoj bolnici pozitivna dva liječnika i deset sestara, ravnatelj: Naručeni pacijenti obavit će pretrage

Potvrdio je da su dva zaposlenika koprivničke bolnice - jedna medicinska sestra i jedan tehničar - na radu u Općoj bolnici Varaždin jer je zdravstveni sustav susjedne županije bio pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih pa su od Ministarstva zdravstva zatražili pomoć.

12:00h
0
Mato Devčić
Ilustracija

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica, prisustvovao je današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Ranijim izvješćem potvrđeno je kako su, nažalost, preminule dvije osobe pozitivne na COVID-19. Riječ je o osobama rođenim 1941. godine koje su imale i druge dijagnoze te su se liječili više godina.

Dva liječnika i deset medicinskih sestara trenutno je u izolaciji jer su pozitivni na koronavirus. Djelatnici se dobro osjećaju, nemaju značajnije simptome, potvrdio je Devčić.

Nastavio je kako su jedan fizioterapeut, jedna spremačica, dva laboratorijska tehničara i dva rendgen inženjera također pozitivni.

Devčić je zahvalio na svim donacijama koje su posljednjih tjedana stigle u koprivničku bolnicu. Najveće su, istaknuo je, donacija respiratora vrijednog 250 tisuća kuna i šest uređaja za terapiju visokim protokom kisikom.

– Dominira donacija tvrtke Podravka za pet uređaja za terapiju kisikom i jednog respiratora te donacije Koprivničko-križevačke županije za uređaj za terapiju kisikom. Tvrtka Supernova donirala je tri pulsna oksimetra vrijedna više od 25 tisuća kuna. To su ciljane, vrlo vrijedne donacije u ovom trenutku za COVID-19 pacijente – kazao je Devčić.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Osim zbrinjavanja pacijenata povezanih s koronom, Devčić je kazao kako se u bolnici kontinuirano događa gotovo najširi opseg dijagnostika koje uključuju magnetsku rezonancu i MSCT uređaj.

– Sva se dijagnostika obavlja gotovo redovito. Naručeni će pacijenti obaviti pretrage u narednim danima. Također, obavljaju se operacije i zbrinjavaju onkološki pacijenti, što uključuje terapije i eventualne operacije. S time da ćemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali vrlo izvjesno, proširiti opseg naših usluga na druge, prije naručene operacije. Pacijenti koji čekaju operacije, u narednim danima mogu očekivati poziv – najavio je Devčić.

Objasnio je kako se obavlja velik dio uobičajenih pregleda. Tvrdi da se liste čekanja nisu produljile.

– Na mjesečnoj razini, otpočetka pandemije, gotovo ne bilježimo porast listi čekanja za magnet ili MSCT. One se čekaju do 30 dana, čime smo u vrhu Hrvatske po kratkoći. Druge se pretrage uglavnom obavljaju. Dio pretraga internističkih službi nešto se dulje čeka, primjerice, ultrazvuk srca zato što smo kolege interniste premjestili na rad u COVID odjelu. Niz COVID pacijenata vezan je uz njihove dijagnoze, oni rade sa svojim pacijentima. A pacijenti koji vitalno zahtijevaju određene dijagnostike, a možda su bili prije naručeni pa sada dolazi do progresije stanja, odmah se obavljaju, nema čekanja. Kao ravnatelj, nemam saznanja da je netko bio ugrožen, to se neće dopustiti. Vjerujem da će se u narednim tjednima, ako se nastavi trend smanjenja broja hospitalizacije, proširiti dijagnostika nevezana uz operativne zahvate – kazao je ravnatelj.

U koprivničkoj bolnici, potvrdio je, nalazi se 88 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Njih 12 je u intenzivnoj, a deset na respiratoru.

– To su pacijenti koji dominantno kao vodeću tegobu imaju probleme s disanjem i najčešće imaju srednje teške i teške upale pluća. Hvala kolegama koji rade na odjelu pulmologije. Imamo dovoljno respiratora, opreme i ljudi. Najveći postotak pacijenata, koji se u bolnici liječe od COVID-a, jesu kronični pacijenti starije životne dobi, imaju 70 i više godina. Imamo dio mlađih, između 40 i 50, no oni su uglavnom uspjeli savladati situaciju – govorio je Devčić, istaknuvši kako imaju dovoljno mjesta za COVID pacijente.

Potvrdio je da su dva zaposlenika koprivničke bolnice – jedna medicinska sestra i jedan tehničar – na radu u Općoj bolnici Varaždin jer je zdravstveni sustav susjedne županije bio pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih pa su od Ministarstva zdravstva zatražili pomoć. Sukladno nalogu ministarstva, koprivnička bolnica to je morala izvršiti, pojasnio je Devčić.