TRIBINA

U koprivničkoj knjižnici govorilo se o novome Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Predstavnice udruga upoznale su sudionike s pitanjima koja se postavljaju u vezi spomenutog zakona te promjenama koje bi trebale nastupiti.

10:14h
0
tribina knjiznica
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja? naziv je u srijedu održane tribine u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica. Gošće su bile članice inicijative Sjeme je naše ljudsko pravo, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača Sunčana Pešak i predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom Silvija Kolar-Fodor.

Predstavnice udruga upoznale su sudionike s pitanjima koja se postavljaju u vezi spomenutog zakona te promjenama koje bi trebale nastupiti. Istaknule su važnost održavanja starih domaćih sorti sjemena i značaj za obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male proizvođače hrane. Navele su, između ostaloga, trend opadanja broja sorti pojedinih kultura, navevši kao primjer da je prije stotinjak godina bilo više od 500 vrsta zelja. Danas ih, prema njihovim riječima, ima 28.

Tribina se održala u suradnji s Udrugom Kopriva – Koprivnička Inicijativa Volontera i
Aktivista. Zbog epidemioloških mjera publika i moderatori, odnosno knjižničari Dijana Sabolović-Krajina i Kristian Ujlaki bili su u knjižnici te putem Zooma vodili razgovor s predavačicama. Snimka tribine dostupna je ovdje.

Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica