U koprivničkoj bolnici započela naplata participacije

11:22h
0
participacija

090107-participacija-mOd 7. siječnja, koprivnička Opća bolnica počinje primjenjivati zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Pacijenti bez dopunskog osiguranja plaćat će participaciju za bolničko liječenje u iznosu od 20 posto cijene usluge. Dan proveden u bolnici pacijenti su do sad plaćali 49 kuna, a od sada će plaćati 20 posto cijene usluge, s tim da račun ne može biti manji od 100 kuna ni veći od 3000 kuna. Tako će pacijent za sat fizikalne terapije platiti 25 kuna, a za pregled kod liječnika opće prakse 15 kuna. Za operaciju slijepog crijeva, čija je cijena 3000 kuna, pacijent će platiti participaciju od 600 kuna.

Da bi se smanjila čekanja na specijalističke preglede, operacije i terapije, svakodnevno se upisuje pacijente na nacionalnu listu čekanja. O listi vodi računa bolnička Jedinica za centralno naručivanje.

– Pacijentu je odlazak u slobodnu bolnicu u drugi grad plaćen, a ako on ne želi, morat će čekati na red u našoj bolnici, kazala je Gordana Slavetić, ravnateljica bolnice.

Slavetić je napomenula da bolnica više ne prima  narudžbe za zdravstvene usluge telefonski, već pacijent mora doći osobno ili poslati kopiju uputnice faksom ili mailom.