U koprivničkoj Općoj bolnici hospitalizirano sedam osoba oboljelih od svinjske gripe

15:42h
0
Ni jedna od osoba hospitalizirana zbog svinjske gripe nije u kritičnom stanju. Snimio: Marijan Sušenj

– U Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek je zbog svinjske gripe hospitalizirano sedam osoba, od kojih šest odraslih i jedno dijete, no njihovo je stanje stabilno.

Liječnici su na području Koprivničko-križevačke županije do sada kod 400 osoba utvrdili da boluju od lakših simptoma te bolesti, za koje nisu potrebni antivirusni ljekovi već se liječe kod kuće, 30 oboljelih je dobilo antivursne lijekove, ali nema mjesta panici, jer imamo dovoljno ljekova u svim dijelovima županije – rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla na konferenciji za novinare Preventivno zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije sazvanoj kako bi se javnost obavijestilo o trenutnom stanju i poduzetnim mjerama za obranu od tzv. svinjske gripe.

Vadla je upozorila da u rizičnu skupinu spadaju trudnice, pretile osobe te kronični bolesnici, no da mjere opreza vrijede i za osobe svih dobnih skupina te da je službena brojka od 400 oboljelih puno veća, no očekivana:

– Pandemija je bila najavljena i odlično smo se pripremili za nju. Savjetujemo da osobe koje ne boluju od kroničnih bolesti ostanu kod kuće ako osjete simptome uobičajene za tu gripu. Ako nakon tri dana ne uspiju sniziti temperaturu neka prvo telefonom zatraže pomoć svojeg liječnika, a ako ni to ne pomogne da tek onda odu k njemu, jer će se tako najučinkovitije zaštititi od dodatne zaraze. Za kronične bolesnike je najbolje da odmah odu k svojem liječniku.

Liječnici na području Podravine i Prigorja imaju 4700 doza antivirusnih lijekova protiv svinjske gripe, a tijekom prosinca će dobiti i cjepivo. U županijskom Preventivnom zdravstvenom stožeru učekuju da će broj oboljelih od svinjske gripe u narednih deset dana porasti. Inače, do sada je najveći broj lakše oboljelih od te bolesti zabilježen na križevačkom području, a najmanje na području Đurđevca i Prekodravlja.