0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
lokalna energetska zadruga

U Križevcima osnovan KLIK, Križevački laboratorij inovacija za klimu, pomoći će građanima sa svim pitanjima
U

Ne propustite

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji grada kao najboljeg mjesta za život.

– Energetska zadruga osnovana u Križevcima je mjesto za sva energetska pitanja građana kao i stručnu pomoć u prijavi građana na natječaje Fonda, podrška Gradu u pisanju i prijavi projekata, mapiranju i projektiranju sunčanih elektrana te za sva pitanja vezana uz energiju, klimu, kvalitetu života, transparentnost i uključenost građana – ističe predsjednica Skupštine Ivana Dubravec.

Energetska zadruga KLIK osnovana je kako bi pridonijela razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu. Podršku će joj u tome pružiti Zelena energetska zadruga kroz projekt Compile iz programa Obzor2020 kojim će se Križevački sunčani krovovi povezati u mikro mrežu baziranu na blockchain tehnologiji, što je samo jedan od primjera rada kojim će se baviti zadruga.

Lokalna energetska zadruga važna je kako bi i Križevci mogli biti aktivan sudionik u promjenama na tržištu energije. Energetsko tržište Europe prolazi kroz temeljnu tranziciju s centraliziranog načina rada na kojem dominiraju velike tvrtke temeljene na fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, prema decentraliziranom tržištu koje se temelji u potpunosti na obnovljivim izvorima energije, s milijunima aktivnih energetskih građana, tzv. „prosumera“.

Foto: Zelena energetska zadruga

Osnaživanje građana za proizvodnju i potrošnju vlastite energije znači demokratizaciju energetskog sustava. Takva energetska tranzicija zahtijeva ulaganja od strane građana, bilo kao potrošača, poreznih obveznika ili kao štediša. Stoga bi građani trebali biti u samom središtu ove energetske tranzicije. Oni bi trebali imati kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom energijom. Također, građani trebaju priliku da svoju ušteđevinu ulažu u lokalne energetske objekte koji i donose prihod i proizvode čistu energiju, umjesto da čuvaju novac u banci.

Upravo zato je Zelena energetska zadruga pokrenula inicijativu s građanima koji su uložili u Križevačke sunčane krovove. S građanima koji žele biti primjer drugima i pokretač promjena u svojoj zajednici kroz djelovanje nove lokalne energetske zadruge KLIK.

– Osnivamo križevačku zadrugu da dalje radimo na tome lokalno i osnažimo lokalne građane da sami razvijaju i provode projekte – istaknuo je Boris Pavlin, voditelj projekata u ZEZ-u.

Križevačka zadruga nije sama. Energetske zadruge davno su prepoznate u Europi. To su pravne osobe u kojoj se građani, mala i srednja poduzeća i lokalne vlasti okupljaju kao krajnji korisnici energije kako bi surađivali u proizvodnji, distribuciji i potrošnji energije iz obnovljivih izvora ili ponudili energetsku učinkovitost/ potražnju usluge upravljanja. Energetske zadruge doprinose socijalnim inovacijama i ciljevima regionalnog razvoja kroz brigu o zajednici, otvoreno i dobrovoljno sudjelovanje, demokratsko upravljanje, neovisnost i nezavisnost. I zato – zadrugari Vam poručuju – KLIKnite s nama!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti