Climathon

U Križevcima prezentiranjem ideja završio projekt koji će ublažiti posljedice klimatskih promjena

Timovi Climathona Križevci su predstavili ideje o Eko Hub-u, Ciklopaketu, Križ-coinu te o volonterskoj aplikaciji. Žiri je svojim pitanjima usmjerio timove na poboljšanje ideja i potaknuo ih na daljnji razvoj i rad.

11:05h
0
img
Foto: Grad Križevci

Grad Križevci, Zelena energetska zadruga, Križevačka udruga mladih, Zadruga KLIK i Udruga P.O.I.N.T. bili su organizatori prvog Climathona u Križevcima koji se održao 7. i 13. studenoga. Službeno je završio jučer uz timsko prezentiranje ideja članovima žirija.

Riječ je o globalnom pokretu gradova koji klimatske promjene vide kao priliku za povezivanje, okupljanje i suradnju gradova i građana, istraživača, studenata, dizajnera, programera, kreativaca i poduzetnika oko inovacija i kreativnih rješenja kojima se ublažavaju izazovi klimatskih promjena. Cilj je iznjedriti kreativna rješenja i odgovore na klimatske promjene.

Tema križevačkog Climathona bila je Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije podijeljeno u dva izazova: Sudjeluj! Križevci – Consul kao platforma aktivnog građanstva te Lokalna valuta za kružnu ekonomiju.

Timovi Climathona Križevci su predstavili ideje o Eko Hub-u, Ciklopaketu, Križ-coinu te o volonterskoj aplikaciji. Žiri je svojim pitanjima usmjerio timove na poboljšanje ideja i potaknuo ih na daljnji razvoj i rad.

Pobjednik izazova „Sudjeluj!Križevci- Consul kao platforma aktivnog građanstva“ je tim Lepi dečki koji je osmislio Eko Hub za osnaživanje ekološke poljoprivrede kroz educiranje i pomoć lokalnim poljoprivrednicima pri prelasku na ekološku proizvodnju.

Članovi tima bili su Nikola Poharc, Ivan Lukačić i Pavao Knezić, studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Pobjednik izazova „Lokalna valuta za kružnu ekonomiju“ je tim „Go Green!“ koji je osmislio Križ-coin, lokalnu valutu koja bi osnažila zajednicu i pripomogla jačanju kružne ekonomije. Članice tima bile su Iva Karas, Patricija Ban, Lara Botković i Lorena Botković, studentice Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Oba tima osvojila su edukativno mentoriranje u Križevačkom poduzetničkom centru i tvrtki CARIGRAD uz poklon paket i intervju za portal Križevci.info gdje će svoju ideju pobliže predstaviti čitateljima.

Žiri su činili Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam, Tomislav Gerić, direktor Koprivničkog poduzetničkog centra, Marko Kopričanec, direktor tvrtke CARIGRAD te Ivan Mušlek, zamjenik urednika portala Križevci.info. Tema ovog Climathona je bila Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije.

Križevci su se i ovim projektom etablirali kao grad koji uključuje svoje građane u sva važna pitanja, ali i kao grad koji provodi važne projekte i mjere kako bi do 2030. godine postao energetski neovisan grad.

Foto: Grad Križevci