FUTURE HUB

U Križevcima s radom kreće znanstveno-obrazovni centar, ojačat će obrazovnu tradiciju grada

Potpuno je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda

11:23h
0
prostor iza gradske knjiznice
Foto: Udruga P.O.I.N.T.

Udruga P.O.I.N.T. s partnerima Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Pučkim otvorenim učilištem Križevci te Gradom Križevcima predstavlja početak rada znanstveno-obrazovnog centra Future Hub Križevci.

– Centar će organizirati kontinuirane programe izvaninstitucionalnog obrazovanja s područja prirode i svemira za djecu i mlade, a njih će pratiti programi računarstva i robotike. Komplementarno će biti ponuđene i radionice socijalnih i organizacijskih vještina, a šira javnost dobit će znanstveno-popularna predavanja, filmske projekcije, izložbe i redovita promatranja noćnoga neba – poručuju iz udruge.

Objašnjavaju kako će u Hub biti uključeni stručnjaci, učitelji i nastavnici. Suradnju su već najavili znanstvenici iz, primjerice, Portugala, Italije, Rusije, Brazila, Indije i Njemačke. Nakon višegodišnjeg rada izvan Hrvatske, vraćaju se fizičari Andrej Dundović, inače i voditelj projekta, te Petar Pavlović.

– Želja je ovim projektom postaviti temelje obrazovanju i istraživanjima u fundamentalnim znanostima u Križevcima te tako ojačati i proširiti stoljetnu tradiciju grada u obrazovanju, ali i promovirati prirodoslovlje i istraživanje svemira na nacionalnoj razini. Pored toga, cilj je oživljavanje javnog prostora društveno korisnim programima kroz civilno-javno partnerstvo, razvijanje inovativnih i inkluzivnih modela izvaninstitucionalnog obrazovanja za djecu i mlade te uključivanje organizacija civilnog društva i šireg građanstva u postojeće i nove društvene programe – objašnjavaju.

Prirodoslovlje i računarstvo discipline su o kojima će se govoriti. Bit će pristupačne djeci i mladima iz Križevaca i drugih mjesta. Pripremaju razne programe i ljetne škole. Sve će biti najavljeno na stranici projekta, odnosno ovdje.

– Programi centra bit će organizirani u tzv. prostoru sudjelovanja, u zaleđu Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Križevci, a neiskorištena javna građevina prenamijenit će se i osposobiti za potrebe održavanja radionica, predavanja i drugih programa – kažu.

Projekt Future Hub Križevci potpuno je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.