vozilo uoče na stotinjak metara

U Križevcima su čak tri, Đurđevcu nijedna: Pogledajte sve lokacije u županiji na kojima se nalaze kamere za nadzor brzina

Riječ je o vrlo moćnim kamerama, koje istodobno mogu snimati 32 vozila, mjeriti brzine do čak 300 kilometara na sat, a snimaju po danu i noći

14:03h
0
kamera
Kamera postavljena u Majurcu // Foto: Facebook

Svake godine sve ih je više uz prometnice, a zahvaljujući njima u Hrvatskoj je zabilježeno više od 210 tisuća prometnih nesreća i naplaćeno gotovo 90 milijuna kazni. Naravno, pričamo u kamerama za nadzor brzina, koje koristi policija za detektiranje prekršaja prekoračenja brzine kretanja.

Riječ je o vrlo moćnim kamerama, koje istodobno mogu snimati 32 vozila i mjeriti brzine do čak 300 kilometara na sat. Snimaju po danu i noći, vozilo uoče na stotinjak metara udaljenosti, a fotografije snimaju na 35 metara. U Hrvatskoj se nalaze na čak 270 lokacija, a 103 kamere sele se po kučištima i samo iz policije znaju u kojima se nalaze kamere.

Što se tiče naše županije, odnosno PU Koprivničko-križevačke, kamere se nalaze na 13 lokacija, a zanimljivo je primijetiti da ih je najviše na području Križevaca, njih tri. S druge strane, u Đurđevcu nema nijedne, a u samoj Koprivnici tek jedna. Međutim, podravskoj metropoli možemo pridodati i one postavljene u Reki, odnosno Glogovcu.

Brojni vozači na njih su već navikli i automatski smanjuju brzinu kada im se približavaju, a prema riječima pojedinih stručnjaka, kamere su znantno smanjile prosječnu brzinu automobila na pojedinim prometnicama, koje su mnogi koristili kao trkališta. S obzirom na njihovu učinkovitost, logično je da će ih u budućnosti biti sve više, a uskoro će njih 60-ak biti postavljeno duž autocesta.

U nastavku pogledajte popis 13 lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji na kojima se u ovom trenutku nalaze kamere za nadzor brzine.

PU Koprivničko-križevačka:

KRIŽEVCI, Kalnička ulica kod kbr. 44, državna cesta D 2.
KOPRIVNICA, Varaždinska ulica kod kbr. 117/a, državna cesta D 2.
GLOGOVAC, Koprivnička ulica kod kbr. 8, državna cesta D 2.
NOVIGRAD PODRAVSKI, Koprivnička ulica kod kbr. 146, državna cesta D 2.
REKA, ulica Stjepana Radića kod kbr. 28E, državna cesta D 41.
BUDANČEVICA, ulica Vladimira Nazora kod kbr. 25, državna cesta D 2.
HAMPOVICA, ulica Šimuna Pandura kod kbr. 80, državna cesta D 43.
GOLA, ulica Stjepana Radića kod kbr. 118, državna cesta D 41.
KENĐELOVEC, ulica Kenđelovac kod kbr. 15, državna cesta D 28.
MAJUREC, ulica Majurec kod kbr. 129, državna cesta D 41.
KRIŽEVCI, ulica Ivana Gundulića kbr. 57.
KRIŽEVCI, ulica Branitelja Hrvatske br. 40.
BOJNIKOVEC, ulica Bojnikovec kod kbr. 24.