5.7 C
Koprivnica
Utorak, 28. studenoga 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
100. godišnjica rođenja

U Molvama priređuju umjetničko-kulturni program u čast biskupa Đure Kokše
U

U kolovozu je postavljena spomen-ploča na biskupovu rodnu kuću te je posthumno proglašen počasnim stanovnikom Općine Molve

Ne propustite

U povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.) u njegovim rodnim Molvama, u subotu, 26. studenog, bit će priređen bogat znanstveni, kulturni i duhovni program.

U 11 sati u Društvenom domu bit će znanstveni skup „Biskup Đuro Kokša i njegovo doba“ na kojem će desetero znanstvenika govoriti o različitim aspektima biskupova života i rada: o rodoslovlju njegove obitelji (Nikola Cik), o odnosu s Molvama (Vladimir Šadek), o odnosu s komunističkim vlastima (Ivica Miškulin), o doprinosu kanonskopravnoj znanosti (Matija Berljak), o duhovnim uzorima (Đuro Hontić), o djelovanju u rimskom Zavodu sv. Jeronima (Marko Đurin), o biskupovoj umjetničkoj zbirci (Sanja Cvetnić, Danijela Markotić, Tomica Plukavec) te o pjesničkim antologijama koje je priredio (Mario Kolar). U sklopu skupa sjećanja na biskupa Kokšu iznijet će čak sedam biskupa: mostarsko-duvanjski biskup u miru Ratko Perić, varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, vojni ordinarij Jure Bogdan, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i varaždinski biskup Bože Radoš.

U 17 sati u Galeriji Molvarskog likovnog kruga bit će otvorenje izložbe „Dijalozi slike i vjere“, na kojoj će biti izložene slike i skulpture iz bogate umjetničke zbirke biskupa Kokše. Prva je to izložba iz biskupove zbirke poslije njegove smrti. Na izložbi će biti djela starih majstora (F. Francken, C. Maratta, G. F. Barbieri il Guercino), modernih domaćih (I. Meštrović, J. Kljaković, I. Dulčić, E. Murtić) i stranih autora (A. Tot, F. Gentilini, Nuvolo, O. Zadkin) te slike naivnih umjetnika (M. Virius, I. Generalić, I. Lacković Croata, M. Kovačić).
Dan završava svečanom koncelebriranom svetom misom u 18 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će predslaviti mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.

Ovim događanjima završava „Godina biskupa Đure Kokše u Molvama“, tijekom koje je osim više misnih slavlja u lipnju održana i dokumentarna izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ o biskupovu životu, dok je u kolovozu postavljena spomen-ploča na biskupovu rodnu kuću te je posthumno proglašen počasnim stanovnikom Općine Molve.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

radosni suputnik

FOTO/VIDEO Miška je dobri duh vlaka, svaki dan putuje u Zagreb da zaradi za život: Ako nemaš novaca, nemoj mi dati, ja imam dosta...

Naši čitatelji koji često putuju vlakom za Zagreb sretni su kad sretnu Mišku. Miška je dušom još uvijek mladić koji...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti