potpisan ugovor

U nadogradnji 17 milijuna kuna vrijednog Posjetiteljskog centra Đurđevačkih pijesaka sudjelovat će 25 stručnjaka, Janči: Vjerujem da će biti za pamćenje

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković pojasnio je koliko znači ovako nešto za grad, ali i regiju. Ovakav projekt bitan je za prirodu i kulturnu baštinu jer se Đurđevac nalazi u prostoru koji se naziva 'europskom Amazonom'. 

15:56h
0
Foto: Jurica Karan

Više od 17 milijuna kuna iznosi vrijednost najnovijeg projekta u Gradu Đurđevcu, projekta za koji su danas svečano potpisani ugovori. Naime, projekt se službeno zove Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, a zapravo se radi o izgradnji i nadogradnji Posjetiteljskog centra Đurđevački pijeski koji će biti u centru grada. Od ukupnih 17 milijuna njih čak 13,6 dolazi iz EU.

Na taj način Đurđevac nastoji pojačati svoj turistički renome i ponudu podići na još jedan veći nivo. Tvrtka Novena d.o.o. osmislila je multimedijski koncept te će opremiti Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

– Projekt Prirodne baštine u gradu Đurđevcu dio je plana razvoja turizma u gradu Đurđevcu. U zadnjih sedam godina vide se značajni pomaci, a sa završetkom ovog projekta stavit ćemo se ozbiljno na turističku kartu Hrvatske. Bilježimo značajne rezultate sa sadašnjim sadržajima. Vjerujem da će tvrtka Novena napraviti i u Đurđevcu nešto za pamćenje. Mislim da ćemo svi biti zadovoljni – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Janči te se zahvalio svima koji su sudjelovali, posebno ljudima iz Grada.

Riječ je tada pripala Ervinu Šiliću, direktoru tvrtke Novena d.o.o. koja će imati pet mjeseci na raspolaganju za dovršetak projekta.

Foto: Jurica Karan

– Grad ovakve bogate povijesti i velike tradicije manifestacija treba imati i mjesto na kojem će prikazati i onaj znanstveno popularni dio. Projekt je vrlo bogato zamišljen. Imat će devet izložbenih prostorija na oko 600 kvadrata koji će biti raspodijeljeni na tri etaže. Postojat će 33 multimedijalne sredine, a u izradi će sudjelovati 25 stručnjaka, što arhitekta, biologa, dizajnera, povjesničara, geologa, programera, električara, ilustratora, snimatelja, itd. Sadržaj će se prikazivati kroz razne tehnike, sliku, tekst, 3D animacije, računalne igre, virtualnu stvarnost, holograme i slično – rekao je direktor kod predstavljanja.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković pojasnio je koliko znači ovako nešto za grad, ali i regiju. Ovakav projekt bitan je za prirodu i kulturnu baštinu jer se Đurđevac nalazi u prostoru koji se naziva ‘europskom Amazonom’.

– Trenutni strateški plan RH koji traje do 2025. planira se otvaranje novih parkova prirode. Đurđevac je od Vlade tražio da se strategija dopuni i da se predvidi otvaranje Parka prirode Podravina upravo na području regije Mura-Drava-Dunav. Očekujem da će sljedeće godine biti donesen sporazum između pet država kroz koje ove rijeke protječu, sve kao podloga zaštite bioraznolikosti na ovom našem području – riječi su Željka Lackovića.

Ugovor su svečano potpisali gradonačelnik Hrvoje Janči i direktor tvrtke Novena Ervin Šilić.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan