kupili su cvijet za 10 kuna

U nadzoru fiskalizacije carinski inspektori na dva tjedna zatvorili cvjećarnicu Kala, mlade poduzetnice Sanje Zagorščak: Okrivili su me da nisam izdala račun, a oni ga nisu uzeli

I da je greška bila napravljena, tako oštra kazna, a radim tek deset mjeseci, mislim da zaista nije u redu, zaključuje S. Zagorščak.

15:38h
0
Carinski inspektori na dva tjedna zatvorili cvjećarnicu Kala, mlade poduzetnice Sanje Zagorščak

Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom, provode pojačan nadzor fiskalizacije u kojem su danas zatvorili koprivničku cvjećarnicu ‘Kala’, vlasnice 31-godišnje Sanje Zagrorščak.

Kontaktiralni smo vlasnicu koja nam u našem razgovoru nije skrivala šok i nevjericu zbog ovog današnjeg događanja, ispričavši nam što je prethodilo tome da vrata njezine cvjećarne zatvore na čak dva tjedna!

– Priču svi trebaju čuti. Dogodilo se to da su došli na prepad, nenajavljeno. Ušeo je jedan inspektor i kupio margaretu za 10 kuna. Uzeo je cvijet, uzeo ga i izašao odmah van, nije ni sekundu pričekao da dobije račun. Znači, sestra koja je radila, račun je izdala i stavila na pult. Onda se dogodilo to da su se vratila dvojica, predstavila se da su iz Carine te rekli da im nisam dala račun i zato će me kazniti. Oni mi to nisu priznali jer račun nije bio uručen na ruke. Nije ni mogao biti jer je gospodin takvom brzinom izašao van da nije ni mogao biti uručen. U zapisnik su napisali dvije različite priče.  Kazna je stvarno rigirozna, mislim da to zaista nije u redu – kazala nam je šokirana S. Zagorščak.

Foto: Sanjin Bojić

Ponovila je više puta da je račun izdan i bio je na pultu, no službenici iz Carine to nisu priznali.

– U zapisniku stoji da je račun bio evidentiran u Poreznoj, a na drugoj stranici piše da nije izdan, znači imaju dvije različite priče. Angažirali smo i odvjetnika. U zapisniku stoji da je razlika bila tri minute i eto, nije mi jasno zašto su to tako napravili. Nekog su očito morali zatvoriti. Inače, uzela sam obrt uz pomoć državnih poticaja, imam paušalnu plaću i nemam razloga ne izdavati račun. Prije njih je bila tržišna inspekcija i bilo je sve u redu. Novčano još ne znam hoće li me kazniti. No, nadam se da će pravda ipak biti zadovoljena. I da je greška bila napravljena, tako oštra kazna, a radim tek deset mjeseci, mislim da zaista nije u redu – zaključuje S. Zagorščak.

Vrata će biti zatvorena // Foto: Sanjin Bojić

Kao što smo pisali, iz Hrvatske obrtničke komore javljaju da će u Koprivnici i Križevcima ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom, provoditi pojačane nadzore u razdoblju od 17. do 19. rujna.

U Koprivnici će nadzor provoditi na području Zrinskog trga i Ulice hrvatske državnosti, a u Križevcima na Trgu Josipa Juraja Strossmayera.

Trenutno nemamo informacija je li još koji obrt zatvoren, a upit o ovom slučaju poslali smo u Carinsku upravu.