EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U našoj županiji odsad dostupni i PCR testovi, D. Vadla: Nije potrebno inzistirati na testiranju

Starija osoba, iz križevačkog doma Senior care, koja je imala više bolesti, preminula je u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

10:21h
0
Konferencija Stožera CZ KKŽ
Načelnik Stožera Ratimir Ljubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije poslao je priopćenje u kojemu stoji kako je na našem području zabilježeno 55 novih slučajeva zaraze. Starija osoba, iz križevačkog doma Senior care, koja je imala više bolesti, preminula je u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Danas je, također, županijski Stožer u 10 sati održao konferenciju za novinare, a prvi je govorio načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Podsjetio je kako su produžene odluke o domovima koje se, između ostaloga, i dalje ne smije posjećivati.

– Školske ustanove rade normalno, imamo pet pozitivnih učenika i 99 u samoizolaciji. Imamo i pet pozitivnih učitelja. Ali nitko ne radi online, hvala svima na odgovornom ponašanju. Nastava se, dakle, odvija normalno. Apeliram da se odgovorno ponašanje prenese i na privatni život – kazao je Ljubić te napomenuo kako su postavljeni kontejneri i šatori u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kazala je kako je situacija u našoj županiji slična onima u ostalima. Smatra kako su brojke relativno dobre, no oboljelih je svakim danom sve više.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Virus cirkulira, velik broj pozitivnih još ostvaruje bliske kontakte u kućanstvima i s kolegama. Molimo da se svi pridržavaju epidemioloških mjera kako bismo usporili širenje. Sve informacije o mjerama mogu se pronaći na našim stranicama, ne treba širiti paniku, već slijediti upute – govorila je D. Vadla te dodala kako su otvorili pozivni centar pa se na broj 091/456-87-99 mogu dobiti sve potrebne informacije.

Dotaknula se i postupanja glede pozitivnih osoba u obitelji i kolektivima. Kaže kako nije potrebno inzistirati na testiranju jer mogu pretpostaviti da su i bliski kontakti – obitelj, kolege s posla – pozitivni.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Nema potrebe za pritiskom na zdravstvene djelatnike da se izvrši testiranje. Prijavit će se kao vjerojatni slučajevi. Svi oni moraju se javiti svojim liječnicima, poslodavcima te ostati kod kuće. Važno je biti zaštićen maskom, ne ostvarivati bliske kontakte – nastavila je D. Vadla.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

Na raspolaganju je od danas, osim seroloških testiranja, u Koprivničko-križevačkoj županiji PCR dijagnostika. Ne poziva, naglašava, na testiranje svih ljudi, već uzimanje obrisa sukladno situaciji.

– Sve je više sugrađana s određenim smetnjama. Tijekom tjedna bit će nam dostupni i brzi antigenski testovi namijenjeni osobama sa simptomima. PCR dijagnostika je sofisticirana metoda. Primjenjivat će se kod asimptomatskih osoba s blažim smetnjama ili koje su imale određene bliske kontakte, a rade u medicinskim ustanovama, socijalnoj skrbi, domovima i slično, sukladno propisanim kriterijima. Brzi antigenski testovi omogućit će nam brzo obuhvaćanje onih koji su simptomatski, ugroženi, koji najviše šire zarazu. Potvrdit ćemo radi li se stvarno o pozitivnim ili negativnim slučajevima za one kojima se pokaže da su negativni. Za serološke testove, koji su u primijeni nekoliko mjeseci, možemo reći da se testiralo 700 građana na antitijela. Vidjeli smo da ih je 15 posto, onih koji su se svojevoljno javili, bilo u kontaktu s koronavirusom iako prethodno nisu bili prepoznati. Imat ćemo tri načina testiranja – objasnila je D. Vadla, uvjerena kako će medicinski djelatnici pravilno odlučiti na koji se način osobe moraju testirati kako bi sustav najbolje funkcionira.

Na upit novinara je li bilo osoba koje su se ponovno zarazile kazala kako je bila osoba koja se nakon dva-tri mjeseca još jednom pokazala pozitivnom, a što je dokazala PCR dijagnostika. Označili su je negativnom jer je imala fragmente virusa koji nisu zarazni.

– Dosad nemamo spoznaje da se netko zarazio, prebolio i ponovno zarazio. Imamo spoznaje da je netko bio pozitivan, nakon čega je, tri mjeseca kasnije, PCR test pokazao pozitivitet. S obzirom na kliničku sliku i prethodnu spoznaju, ta osoba je negativna, ona ne širi zarazu – zaključila je.