Ljeto je uistinu otišlo

U nedjelju se prebacujemo na zimsko računanje vremena, a vozači od ove godine moraju pripaziti i na jednu važnu novost

Motoristi, podsjetimo, kroz cijelu godinu moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje na svojim motociklima.

09:45h
0
MG
Ilustracija

Bliži se vikend, a s vikendom, točnije sa prvim satima nedjelje 27. listopada, a bez obzira na najave o ukidanju zimskog računanja vremena, u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, završava ljetno računanje vremena i počinje ono zimsko.

To znači da kazaljke na satu treba pomaknuti jedan sat unatrag, točnije sa tri sata ujutro kazaljku pomičemo na dva sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo vezano uz Uredbu o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini.

Podsjećamo, EU je donio odluku o ukidanju prelaska s ljetnog na zimsko vrijeme i obrnuto, a posljednje takvo pomicanje sata trebalo bi biti 2021. godine.

Ali, tek od sljedećeg petka, 1. studenog, kako piše revijahak.hr, sukladno članku 102. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Podsjetimo na kraju, motoristi kroz cijelu godinu moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje na svojim motociklima.