ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju vraćamo kazaljke sata unatrag, mijenjaju se još neke stvari

Sat će se pomaknuti unatrag u nedjelju, tako da se 3 sata računa kao 2 sata.

12:59h
0
Sat na gradskoj vijećnici // Foto: Matija Gudlin

Pomicanjem kazaljki unatrag, s noći sa subote na nedjelju, 25. listopada, završava ljetno računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Tako ćemo spavati sat vremena manje, točnije, sat će se vratiti s 3 sata ujutro na 2 sata.


Time počinje ciklus zimskog računanja vremena, a pojednostavljeno rečeno, spavat ćemo sat vremena dulje, mrak će prije pasti, a jutro će ranije svanuti. Zimsko računanje vremena trajat će do 28. ožujka 2021. godine.

Satovi se pomiču dva puta godišnje od 1996. kada je to postalo obavezno zakonskim odredbama Europske unije, a u Hrvatskoj od 1983. godine.

Mijenjaju se još neke stvari

Zahvaljujući novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima, naime, paljenje i gašenje svjetala regulirano je u datumskom razdoblju, odnosno od 1. studenog do 31. ožujka.

HEP podsjeća da se zimskim računanjem vremena električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata obračunava prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT).

Ilustracija

Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Čemu uopće mijenjanje sata?

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

Je li točno zimsko ili ljetno računanje vremena?

U teoriji je zimsko računanje vremena pravilno zato što je tada sunce najviše na nebu u podne. Iako je zimsko računanje vremena točno, puno ljudi osjeća promjene u zdravlju upravo kad se sat zimi pomiče unazad. Ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska odluči na ljetno računanje vremena, jer je ipak turistička zemlja. U tom slučaju, najveći problem ljudima bit će ustajanje zimi po mraku.

Ukidanje pomicanja sata

Iduće godine, sve članice Europske unije morale bi odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Svijet je podijeljen u debati je li uopće potrebno pomicati sat dvaput godišnje – u jednu ruku time se štedi energija, a s druge strane, dokazano je da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca.

čitam...