ljetno računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju pomičemo kazaljke i spavamo jedan sat kraće

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021. godine.

13:34h
0
Sat na crkvi svetog Nikole
Sat se mijenja u nedjelju u dva u noći // Foto: Matija Gudlin

U nedjelju, 28. ožujka, počet će ljetno računanje vremena. Sat ćemo pomicati za jedan sat unaprijed, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Kazaljke će se u nedjelju u 2 sata pomaknuti na 3 sata, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena. Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021., a Uredbu Vlade pronađite OVDJE.

Zašto se pomiče sat?

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784., jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti, piše Klik. Njegova ideja, u tom trenutku, nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata, nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

Koje računanje vremena je točno – ljetno ili zimsko?

U principu je zimsko vrijeme pravilo – tijekom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne. Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme točno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena. Ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska odluči na ljetno računanje vremena, jer je, ipak, turistička zemlja. U tom slučaju, najveći problem ljudima bit će ustajanje zimi po mraku.