14 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U obrani od poplava oko 820 vatrogasaca i više od 1000 stanovnika, potrošeno oko 53 tisuće vreća
U

Ne propustite

Koprivničko-križevački župan Darko Koren ustvrdio je na susretu s novinarima da tjedan koji je iza nas spada u jedan od najtežih u posljednjih četrdesetak godina.

– Iako nije sve prošlo, moj je dojam da je velikim angažmanom, maksimalnom organizacijom i neviđenom upornošću ljudi, učinjeno sve što se moglo učiniti kako ne bi došlo do većih šteta. Posebno važnu ulogu imali su vatrogasci, a vatrogasni je sustav ovog puta pokazao što zapravo znači imati tako dobro razvijenu mrežu dobrovoljnog vatrogastva. Mi smo najvatrogasnija županija u Hrvatskoj, imamo najveći broj vatrogasaca po broju stanovnika, i mislim da je to ovog puta presudilo – rekao je Koren.

Dolazak premijera Milanovića „na slikanje” u Drnje žpan je ocijenio krajnjim cinizmom, a kazao je i koliko će županija pomoći poplavljenima.

– Mogu samo reći duplo više nego država. Ali kad pak to kažem onda bojim se da ne povrijedim sve te ljude koji su stradali jer su oni isto svjesni da je duplo od nula – nula, a to neće biti tako. Mi ćemo pomoći. Koliko god ćemo moći materijalno da se saniraju sve te posljedice. Individualno naravno nećemo moći toliko ljudima pomagati jer za to naprosto ne postoji mogućnost. Ali u smislu ulaganja u tu infrastrukturu, dakle ceste i sve ono što bude potrebe ćemo se uključiti, prenamjenit ćemo neka naša sredstva za koja mislimo da mogu pričekati. Jučer smo bili na licu mjesta u Drnju i vidjeli smo što to zapravo jest. To je jedna katastrofa i ljudima se mora pomoći, mi ćemo to napraviti – naglasio je Koren.

O poplavama su govorili i dožupan Ivan Pal, načelnik Općine Drnje Slavko Loth, stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin te zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan.

Loth je nezadovoljan što su se nadležne državne službe uključile u akciju tek u utorak, 16. rujna kada je sve već bilo pod kontrolom.

– Ispričavam se što se nisam javio na sve pozive novinara, ali imali smo velike probleme i morali smo se posvetiti organizaciji obrane. Posebno sam zahvalan županiji i njegovim suradnicima koji su vrlo brzo čak i privatnim vezama nabavili sav potreban materijal. Da na lice mjesta nije došao glavni vbatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, bilo bi još gore. On nam je puno pomogao, a državne službe su se uključile tek 16. rujna kad je Hrvatskim vodama naređeno da moraju pomoći. Mi smo se uz pomoć vatrogasaca 15. rujna sami obranili. Što se tiče posjeta predsjednik Vlade, nije lijepo reći da država nema odgovornost. Ono što nam je sad problem je to kuda da smjestimo Rome koji su morali napustiti svoje kuće – rekao je Slavko Loth.

Darko Sobota, Darko Koren i Ivan Pal // Foto: Koprivnica.netOdgovarajući na novinarsko pitanje, Ivan Pal je kazao kako nije točno da Romi nisu pomagali u obrani. Nekoliko odraslih muškaraca je sudjelovalo u punjenju vreća s pijeskom i ostalim aktivnostima, a većina evakuiranih u školsku dvoranu u Drnju su žene i djeca.

Stjepan Behin upozorio je kako na našem području voda iz bunara nije za piće.

– U svim općinama za ljude koji nemaju priključak na gradski vodovod postavljaju dodatne slavine na hidrante. Glede obrane od poplava, problem je bio što nismo imali dovoljno vreća, niti smo dobili prognozu rasta vodostaja Drave. Pomoć Hrvatskih voda nismo dobili na vrijeme, ali nismo tražili ni angažman Hrvatske vojske, rekli smo da se možemo sami obraniti – kazao je Behin.

Zvonimir Habijan kazao je kako je u obrani od poplava dosad bilo angažirano oko 820 vatrogasaca i više od 1000 stanovnika, a potrošeno je oko 53 tisuće vreća.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

moda s ulica

FOTO Izdvojili smo 20 najboljih street style izdanja u kojima je traper glavni hit

I Podravke i Prigorke dobro znaju da je traper uvijek in, bilo ljeto, bila zima. No kako su nam stigli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti