upute stožera

U opticaju skoro pola milijuna propusnica, ljudi pristigli iz inozemstva testirani i poslani u samoizolaciju, danas ih stiže još

Danas u najavi imamo 40 osoba katamaranom iz Ancone, zatim 18 hrvatskih državljana ih Hamburga dolazi čarter letom Croatia Airlinesa i 118 državljana Hrvatske dolazi iz Tirola u šest autobusa. Očekuju se na Bregani večeras, rekao je Božinović te predao riječ Krunoslavu Capaku.

15:00h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

U odnosu na jučeranjih 382 tisuće propusnica, danas ih je do 11 sati ukupno izdano čak 441 721 propusnica, od čega 373 302 zahtjeva je od strane poslodavaca. Odbijeno je 12 884 zahtjeva.

Ministar Božinović rekao je kako je to jasan znak da sustav funkcionira i kako će tijekom dana biti završen upit za sve poslodavce koji su predali zahtjeve za skupne propusnice, tako da možemo očekivati povećanje ukupnog broja propusnica. Zatim se dotaknuo kršenja samoizolacije.

– Utvrđeno je 1120 osoba koje su te mjere kršile. Samo jučer smo imali 64 dojave, a njih 37 bilo je opravdano, utemeljeno. Također, jučer su na zračnu luku Franjo Tuđman sletjela tri čarter leta, iz Rima, Lisabona i Madrida i Stockholma, ukupno 143 hrvatska državljana koji su pregledani.

Danas u najavi imamo 40 osoba katamaranom iz Ancone, zatim 18 hrvatskih državljana ih Hamburga dolazi čarter letom Croatia Airlinesa i 118 državljana Hrvatske dolazi iz Tirola u šest autobusa. Očekuju se na Bregani večeras – rekao je Božinović te predao riječ Krunoslavu Capaku.

– Svi ovi putnici prošli su i proći će istu proceduru. Prisutan je granični policajac koji uzima sve podatke, epidemiolog koji će pregledati i razgovarati sa svakim osobno, te uzeti im bris. Tu će biti i sanitarni inspektor koji će napisati rješenje o epidemiološkoj mjeri, ako bude potrebno.

Nitko od jučerašnjih 143 nije imao simptome, svima su uzeti brisovi i u 13 sati objavljeni su prvi rezultati. 74 brisa su negativni. Ista situacija čeka večeras ove koji stižu na Breganu, kao i katamaran iz Ancone. Ako neko ima simptome odmah ide u bolnicu i izolaciju, ukoliko nema ide kući u samoizolaciju. Ako je bris pozitivan, također ide u izolaciju. Potpuno smo infektološki i epidemiološki pokrili situaciju. Ove u samoizolaciji kontaktirat ćemo svaki dan – rekao je Krunoslav Capak.

Božinović je tada odgovorio na pitanje novinara koliko smisla ima toliko propusnica, njih gotovo pola milijuna.

– e-propusnice su pokazale svoju svrhu i smisao. Mogu se složiti s time da ih je izdano više nego što je netko očekivao. To je prvi val zahtjeva kada ćemo primiti najveću većinu. Analizirat će se je li svaka propusnica smislena. Ono što nas posebno zanima jest analitika brojeva odbijenih zahtjeva, koliko je osoba iz samoizolacije podnijelo zahtjev. Ovo je posao koji je prije svega informatički sjajno odrađen, u kratko vrijeme od ideje do potpune realizacije. Ono što je bitno da građani i svi kojih se tiče shvate jest to da se ne radi o tome da se sutra u 7 sati ujutro prestaju izdavati propusnice – izjavio je Božinović.

Ono što smo mi uspjeli u ovih nekoliko dana uspjeli napraviti, i čestitam svima, je to da ne dođe do zastoja. U hodu smo primijenili sustav i unaprijedili ga na način da analiziramo sve i u slučaju potrebe poboljšavamo neke stvari – izjavio je ministar Božinović.

 

čitam...
Loading...