U osnovnim školama održane prve radionice „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice“

06:48h
0
Radionice su dosad održane na prvoj, odnosno trećoj osnovnoj školi // foto: Ivan Brkić

S početkom nove školske godine, Udruga za održivi razvoj Hrvatske krenula je u koprivničkim osnovnim školama održavati praktične radionice kojima se nastoji utjecati na svijest učenika o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

Prva radionica za učenike održana je u ponedjeljak u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, a druga već u srijedu u OŠ „Đuro Ester“.

Svim zainteresiranim učenicima omogućeno je sudjelovanje u razvrstavanju pomiješanih vrsta korisnog otpada (papira, plastike, stakla, metala), a eko-kutije za papir ponuđene su školama i učenicima za njihove potrebe u obliku donacije. Pružajući im sredstvo u koje mogu u ovom prvom koraku odlagati stari papir i karton, učenike se nastoji potaknuti na akciju u osnovnim školama, njihovim dječjim sobama i domaćinstvima, kao i na prijenos stečenog teoretskog i praktičnog znanja svim članovima obitelji.

Po završetku radionice, a s ciljem naglaska na očuvanje prirode, u okolišu obiju škola učenici su zajedno sa svojim nastavnicima i predstavnicima UZOR-a HRVATSKE posadili po jednu zanimljivu biljku četinjaču tzv. zlatnu tuju. Ovim činom nastoji se učenicima ostaviti trajni podsjetnik na iskustvo stečeno radionicom te na važnost njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice. Među ostalim, učenici su imali prilike razgledati i eko-bicikle te se osobno upoznati s njihovim vozačima.

UZOR HRVATSKE razvija mrežu odgovornih članova u društvu, koji svojim djelovanjem doprinose održivom ekonomskom, okolišnom i društvenom razvoju zajednice. Već sada ova mreža broji 227 odgovornih članova iz različitih dijelova Hrvatske. Svoje ciljeve Udruga ostvaruje pokretanjem građanskih inicijativa, projekata, programa i građanskih mišljenja u zajednici.