međugranična suradnja

U Osnovnoj školi u Đurđevcu provodi se projekt za poticanje rada s darovitim učenicima u kojem će učitelji i stručni suradnici steći specifična znanja

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020

15:30h
0

U Osnovnoj školi Đurđevac provodi se projekt pod nazivom „Encouraging and developing gifted kids for more advanced crossborder area” akronim „GiftedHUHR“.

Radi se o projektu međugranične suradnje za poticanje rada s darovitim učenicima. Provođenje je počelo 15. lipnja 2020. godine i traje 16 mjeseci, odnosno do 14. listopada 2021. godine.

Vrijednost projekta je 64,836,99 eura, a od toga 9.725,55 eura sufinancira osnivač, Grad Đurđevac.

Škole partneri su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci, Osnovna škola Đurđevac i Javni obrazovni centar Zalaegerszeg iz Mađarske.

Ciljevi projekta su razvijanje sustava za rad s darovitim učenicima u osnovnim školama partnera u prekograničnim području. Ujedno razvijanje potencijala darovitih učenika u skladu s njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima u osnovnim školama partnera u prekograničnom području.

Projektom će biti obuhvaćeni učenici trećih razreda koji će imati prilike sudjelovati u izvannastavnom obogaćenom programu za darovite učenike te edukativnim susretima s učenicima polaznicima škola partnera.

Provedba projekta započela je održavanjem početne konferencija u Križevcima 8. srpnja 2020. godine. Bila je to prilika da se projektni partneri međusobno upoznaju, predstave svoje škole te razrade aktivnosti koje će se provoditi na projektu. Provedba se nastavlja kroz sudjelovanje projektnog tima svake škole na edukacijama pri renomiranim stručnjacima iz područja darovitosti te dvjema zajedničkim edukacijama, u Đurđevcu i Zalaegerszegu.

Učitelji i stručni suradnici će steći specifična znanja i vještine u području rada s darovitim učenicima. Ujedno,
razvijat će kreativnost, inovativnost za poticanje motivacije i intelektualnog razvoja kod darovitih učenika. Temeljem stečenih znanja uspostavit će se sustavni rad s darovitim učenicima, gdje će se povezivanjem teoretskog i praktičnog znanja koristiti suvremene tehnologije i didaktičko edukativni materijali.

Projekt je Osnovnoj školi Đurđevac omogućio opremanje škole specijaliziranim didaktičko-edukativnim materijalima, instrumentarijem za identifikaciju darovitih učenika te informatičke opreme za kvalitetniju provedbu aktivnosti za darovite učenike.

U sljedećoj fazi provedbe projekta kreće provedba izvannastavnog, obogaćenog programa za darovite učenike te prekogranična suradnja i druženje kroz Olimpijadu izvrsnosti i kampove u kojima ćemo uživati u odmjeravanju snaga u sportu i znanju.

Tijekom projekta izradit će se i prekogranični osnovnoškolski priručnik na temu poticanja kreativnosti, inovativnosti, motivacije i intelektualnog razvoja darovitih učenika, tiskan na mađarskom i hrvatskom jeziku.

 

čitam...