županijski sud varaždin

U petak počinje suđenje Mladenu Jozinoviću za nezakonitu isplatu 1,5 milijuna kuna, još se ne zna hoće li rasprava biti otvorena za javnost

Sudac u slučaju je Alan Pretković, a na raspravi bi se Mladen Jozinović trebao očitovati o svojoj krivnji, odnosno osjeća li se krivim ili ne, o čemu će ovisiti daljnji tijek suđenja.

16:00h
0
Piškornica
Mladen Jozinović // Foto: Ivan Brkić

Prošlo je godinu dana od kada je Županijski sud u Varaždinu potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića, kojeg se tereti da si je nezakonito isplatio oko 1,47 milijuna kuna bonusa.


Suđenje, odnosno prva rasprava, bit će održana ovoga petka, 29. siječnja, u 9 sati u velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda.

Sudac u slučaju je Alan Pretković, a na raspravi bi se Mladen Jozinović trebao očitovati o svojoj krivnji, odnosno osjeća li se krivim ili ne, o čemu će ovisiti daljnji tijek suđenja.

Jozinovića će braniti odvjetnik Rajko Čogurić, dok je punomoćnik oštećenika, odnosno u ovom slučaju Piškornice, Damir Barišić. Kako neslužbeno doznajemo, poziva prema svjedocima za ovu raspravu nema.

– Na prvoj raspravi će se vidjeti hoće li biti javna ili će ići prijedlog za isključenje javnosti – rekao nam je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda.

Prema praksi suda, ali i kriterijima, rasprava ne bi trebala biti tajna, odnosno bit će vjerojatno otvorena za javnost, s obzirom na to nema elemenata koji bi se smatrali tajnima.

Slijed postupka ovisit će o Jozinovićevom očitovanju o krivnji i kako se postavlja prema optužbi. Ako se ne smatra krivim, sud ga je dužan ispitati na kraju postupka, da bi o tome podastro svoje dokaze. Ako će pak odmah priznati krivnju, bit će odmah i ispitan. Treća je opcija da predloži kako će teretiti nekog drugog i pokušati se nagoditi.

Također, može se dati prijedlog za isključenje javnosti iz slučaja, o čemu će prema već poznatim kriterijima odlučiti sudac, no u ovom slučaju teško da postoje kriteriji za tajnost.

Podsjetimo, u optužnici stoji da je Jozinović (40), kao direktor Piškornice neosnovano ugovarao i nalagao isplatu novca s tvrtkinog računa na svoj, prikazujući to kao nagradu i bonuse za ostvarene rezultate. Navodi se kako je jasno znao da na te isplate nema pravo niti suglasnost nadzornog odbora i skupštine društva. Ugovore je potpisivao kao direktor društva i kao druga ugovorna strana.

Osim toga, Jozinović je nabavio i krivotvorio diplomu jednog fakulteta u Zagrebu u kojoj je pisalo da je završio studij prometnih znanosti, a istu je predao prilikom prijave za zapošljavanje. Poznato je kako Piškornica diplomu nije provjeravala te je zaposlila Jozinovića, koji si je kasnije isplatio 1,47 milijuna kuna.

Jozinović je novac trebao vratiti, no koliko je do sada poznato, to još nije učinio.

 

 

 

 

čitam...