U petak u Muzeju otvorenje izložbe Ecclesia sancti Martini de Prodauiz

10:54h
0
Crkva Sv. Martina u Virju

Djelatnici koprivničkog Gradskog muzeja pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe Ecclesia sancti Martini de Prodauiz, o rezultatima četverogodišnjih arheoloških istraživanja kod crkve sv. Martina u Virju (2009–2012). Izložba je postavljena u Muzeju grada Koprivnice, a bit će otvorena u petak, 15. studenoga u 18 sati.

– Izložbom Ecclesia sancti Martini de Prodauiz prikazuju se rezultati četverogodišnjih arheoloških istraživanja kod crkve sv. Martina u Virju koje je proveo Muzej grada Koprivnice od 2009. do 2012. godine pod voditeljstvom kutosa Roberta Čimina. Prikazuje se tek djelić opsežnih interdisciplinarnih istraživanja i svih onih „nevidljivih” popratnih aktivnosti koja prate sama iskopavanja – ističu organizatori te dodaju da je na lokalitetu iznjedrena kasnogotička crkva sv. Martina s kraja 15. stoljeća (1484.) čiji su ostaci prezentirani u sklopu virovskog parka, a pored toga je istraženo i groblje s oko 150 grobnih ukopa korišteno od 14. ili 15. pa sve do kraja 17. stoljeća.

Podloga je to za rekonstrukciju života ljudi u kasnom srednjem i ranom novom vijeku na prostoru današnjeg Virja i nekadašnjeg posjeda Prodawyz. Svi zainteresirani najavljenu izložbu mogu razgledati do 15. siječnja 2014. godine.