UOČI DANA OPĆINE

U Peterancu se ponovno otvara kulturna ustanova, Čimin: Svi će imati priliku vidjeti ostavštinu Ivana Sabolića

Za početak, galerija će biti otvorena u redovno radno vrijeme, od utorka do petka od 10 do 18 i subotom od 10 do 14 sati, najavio je ravnatelj Muzeja Robert Čimin,

14:02h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu danas je održana konferencija za medije na kojoj su općinski načelnik Ivan Derdić i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin predstavili program povodom proslave ovogodišnjeg Dana općine, ali i međusobnu suradnju i planove Općine i koprivničke kulturne ustanove.

Rođendan općine u Peterancu i ove će se godine slaviti 29. lipnja, a obilježit će se svečanim domjenkom za uži krug uzvanika, kako bi sve bilo u skladu s epidemiološkim mjerama.

Isti dan u središtu Peteranca održavat će se proštenje za širu javnost.

Novo općinsko vodstvo u prvih je mjesec dana rada ostvarilo suradnju s Muzejem i ravnateljem Čiminom. Dogovorili su otvorenje Galerije Ivan Sabolić za javnost.

Foto: Ivan Balija
Načelnik Ivan Derdić // Foto: Ivan Balija

– Galerija je bila zatvorena desetljećima za javnost i drago mi je što će bogati fundus koji je Sabolić ostavio ne samo mještanima nego i ostalim ljubiteljima kulture i umjetnosti, ti isti imati prilike vidjeti kakva je njegova ostavština – kazao je Derdić.

Galerija će biti otvorena stotinu dana 

Jedna od aktivnosti koja će se ove godine organizirati u sklopu proslave Dana općine je i Dan biciklijade. Organizirana će biti 11. srpnja za širu javnost, a sudionici će startati u Peterancu, provozati se Sigecem i na kraju parkirati u Komatnici, gdje je predviđeno neformalno druženje u kojem će participirati sve udruge, KUD-ovi i društva s područja općine.

Ravnatelj Čimin nije krio zadovoljstvo što se u mjesec dana s novim načelnikom uspjelo dogovoriti otvorenje Galerije.

Foto: Ivan Balija
Ravnatelj Muzeja Robert Čimin // Foto: Ivan Balija

– Ovo nije krimen ni sadašnjeg ni prijašnjeg načelnika niti sadašnjeg ni prijašnjeg  ravnatelja Muzeja. Godine 1986. iz praktičnog razloga, nakon dvije godine rada, došlo je do toga da ovdje nije bilo grijanja i tako je djelatnica bila povučena u Koprivnicu i nakon toga su vrata Galerije bila zatvorena, no otvarana na poziv. Poznate su aktivnosti tijekom godina, bilo je tu otvorenje Noći muzeja, Galovićeve jeseni, etnografska izložba, nije bilo idealno, ali nekih aktivnosti smo imali. Odlučili smo pokušati trajno otvoriti i povodom stote obljetnice rođenja Ivana Sabolića njemu vratiti mjesto u hrvatskom kiparstvu koje mu pripada – kazao je Čimin.

Upravo zato, u petak, 25. lipnja na 35. godišnjicu Sabolićeve smrti galerija će otvoriti svoja vrata, na 100 dana.

– Za početak galerija će biti otvorena u redovno radno vrijeme, od utorka do petka od 10 do 18 i subotom od 10 do 14 sati. Ovdje će 100 dana biti smješten djelatnik Muzeja.  Marketinški ćemo pokušati dobiti publiku. Ne znači da ćemo prekosutra imati veliku posjećenost, no aktivnost poput Podravske klijeti Petra Petrovića u sklopu projekta reVITAlize prvi je korak ka popunjavanju brojnosti publike u ovom prostoru – poručio je Čimin.

Do kraja rujna u Galeriji se planira održati stručni skup podijeljen u četiri sesije koji će se baviti kiparstvom Ivana Sabolića, a već je potvrđen dolazak osam renomiranih kipara.

Ravnatelj Muzeja naglasio je i kako se razgovaralo o potencijalnoj biciklijadi za djecu osnovnoškolskog uzrasta koja bi se održala 10. rujna, na Hrvatski olimpijski dan i povezala bi Koprivnicu i Peteranec.

Derdić i Čimin najavili su do kraja godine zajednički plan obnove zgrade čije vlasništvo u polovičnim iznosima dijele Općina i koprivnički Muzej.

– Sljedeći mjeseci biti će sigurno jedan korak k pripremi dokumentacije da u periodu od nekoliko godina obnovimo ovu Kapetaniju iz 18. stoljeća – rekao je Čimin.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...