MAMUZE ORGANIZIRAJU

U Pixel dolaze još jedni Skeptici u Pubu s izuzetno zanimljivom temom, otkrijte nepoznatu istinu o Černobilu

Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan te se održava uz sufinanciranje Grada Koprivnice.

08:55h
0
Foto: Bojan Koštić

Novo izdanje koprivničkih Skeptika održat će se u četvrtak 28. studenog u Kulturno kreativnom centru Pixel, a ugostit će Hrvoja Grganića i Ivu Žarkovića s predavanjem o Černobilu.


Černobilska nesreća bila je prekretnica nuklearne industrije, ali je imala i puno šire značenje. Trgnula je čitav svijet iz letargije u koju se uvukao. Podsjetimo, serija o Černobilu nedavno je osvojila isti taj svijet te je postala najbolje ocijenjena TV serija na IMDBu u povijesti. Potaknula je ljude na istraživanje događaja u Černobilu i otvorila mnoga pitanja.

– Cilj ovog predavanja je pružiti odgovore na ta pitanja, ali i zagrebati ispod površine. Prikazuje li serija zapravo sve onako kako je zaista bilo? Ili je prisutna doza umjetničke slobode? Dođite i poslušajte kako je Černobil utjecao na čovječanstvo te što znači uspjeh serije za nuklearnu industriju koja želi ojačati svoju poziciju u borbi protiv klimatskih promjena – poručuju Mamuze.

Hrvoje Grganić se nakon završenog fakulteta provedenog na FER-u i nakratko na bečkom Tehničkom Sveučilištu zaposlio u NEK-u. Posljednjih 7 godina radi kao projektant, a trenutno vodi skupinu zaduženu za elektro modifikacije i odgovoran je za program elektromagnetske kompatibilnosti. Bivši je predsjednik Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva, a kroz rad u Europskom nuklearnom Društvu i International Youth Nuclear Congressu imao je priliku steći međunarodno iskustvo u nuklearnoj industriji. Uz posao u elektrani, kroz rad HND-a promiče širenje znanja o nuklearnoj energiji i energetici općenito.

Ivo Žarković je FERovac, odmah po završenom fakultetu 2012. godine se zaposlio u NEK-u. Posjeduje aktivnu licencu glavnog operatera reaktora. 3 i pol godine je radio u kontrolnoj sobi nuklearne elektrane. Trenutno je sistem inženjer te aktivno sudjeluje pri izradi plana aktivnosti tijekom normalnog rada elektrane i u remontu. Zadužen je za sigurnost elektrane tijekom remonta (“Shutdown Safety”). 2017. je dobio nagradu elektrane za timsku izvrsnost. Aktivno radi na promociji nuklearne energetike te demistificiranju mitova i zabluda o istoj.

Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan te se održava uz sufinanciranje Grada Koprivnice.

čitam...