koronavirus

U ponedjeljak kreće online nastava, a učitelji tvrde da nisu na to spremni: Bit će improvizacija

Jedna profesorica je rekla da su imali samo školski sastanak u trajanju od 20 minuta, na kojem im je pročitan dopis koji je slalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

20:06h
0
Ilustracija // Foto: graphicstock.com

Nakon što je danas prekinuta nastava u Istarskoj županiji, od ponedjeljka zbog koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Obustava nastave trajat će dva tjedna.

No nastavnici uopće nisu spremni za online nastavu, piše index.hr

Oni će, a među njima ima i dosta starijih, morati dolaziti u školu i od tamo provoditi online nastavu.

Oni koji nemaju kamo s djecom, moći će ih dovesti i u školu i u vrtiće.

– Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti u školama. Dakle, ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu – rekao je danas premijer Plenković.

Nastavnici tvrde da će se svatko snalaziti kako znaju.

Index je danas razgovarao s više nastavnika koji su rekli da uopće nisu imali edukaciju za online nastavu i svatko će se snalaziti kako zna.

Jedna profesorica je rekla da su imali samo školski sastanak u trajanju od 20 minuta, na kojem im je pročitan dopis koji je slalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Taj dopis su dobili i nastavnici, i na tom im je sastanku praktički ukratko usmeno prepričan dopis.

Neki će se snaći, ostalo će biti improvizacija.

Razgovarali su i s jednom učiteljicom koja nam je rekla da oni pak nisu imali nikakvu edukaciju oko toga. Isto se pita kako će održavanje online nastave izgledati.

Profesorica iz treće škole rekla je da neki nastavnici samoinicijativno koriste neke platforme i da će se snaći samo oni koji imaju neka znanja iz IKT-ja (informacijske i komunikacijske tehnologije), dok će ostalo, navodi, biti improvizacija.

– U školi su nas samo informirali o platformama koje mogu koristiti učenici tipa Onenote ili Kahoot. Ali o tome kako organizirati online nastavu, edukaciju nismo imali. Dakle, sukus svega je da svatko tko se imalo služi IKT-jom može nešto improvizirati na tim platformama, ali to je upravo to – improvizacija, a ne organizirana online nastava – rekla je ona.

Jedna je pak učiteljica iz nižih razreda rekla da će ona svojim učenicima zadati dvije lektire i zadatke za istu te reći koja gradiva iz prirode i matematike da ponavljaju i da će to poslati roditeljima na mail.

Inače, osim online nastave koja će se sudeći po razgovoru s nastavnicima održavati doslovno na način kako tko umije baratati informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, dio nastave emitirat će se i preko HRT-a.

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine. Za 1. razred osnovne škole nastava će se emitirati na HRT 3 8-10 h. Za 2. razred osnovne 10-12:30 h, za treće razrede 13-16 h te za 4. razrede 16-19 h.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan.

čitam...