RIJEŠILI PROBLEM

U ponedjeljak se za 60 mališana napokon otvara novi vrtić u Sokolovcu, a mogao bi se riješiti i problem neupisane djece u Koprivnici

Dogovorili smo ekonomsku cijenu od 1900 kuna što znači da je na roditeljima platiti razliku od 400 kuna - pojasnio je načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj.

17:00h
0
Foto: Općina Sokolovac

Dječji vrtić u Sokolovcu u ponedjeljak će konačno primiti svoje prve male stanare. Koncesiju za upravljanjem Općina Sokolovac dodijelila je Dječjem vrtiću Čarobna šuma iz Križevaca, koji se pokazao najboljim rješenjem nakon što je općina drugi put raspisala koncesiju za upravljanje predškolskim objektom.

U ponedjeljak će u novo uređene prostore krenuti 60 mališana u tri skupine. Jednu jasličkog i dvije vrtićkog uzrasta. O njima će brinuti šest odgojiteljica.

O ovoj smo problematici pisali početkom lipnja.

– Sva djeca koja su do sada polazila vrtić u Koprivnici ili ustanovama u susjednim općinama i gradovima, a s područja su Općine Sokolovac, imaju svoje mjesto u novom vrtiću. Njihov smještaj iz općinskog proračuna subvencionirat ćemo s 1500 kuna. Dogovorili smo ekonomsku cijenu od 1900 kuna što znači da je na roditeljima platiti razliku od 400 kuna. Uvjet je da djeca koja će jednog dana polaziti školu na našem terenu upišu i naš vrtić, da bi imali opravdanje i znali zbog koga smo ga gradili – pojasnio je načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj.

Otvaranje vrtića u Sokolovcu moglo bi skratiti muke koprivničkoj gradskoj vlasti, jer je u Koprivnici prilikom upisa bez mjesta, većinom u jaslicama, ostalo 80-ak djece.

Taj se broj poslagivanjem i u dogovoru s obrtima za čuvanje djece smanjio u određenom broju, pa je prema posljednjim informacija bez mjesta 30-ak djece.

Iz Grada je bilo rečeno da će za svu djecu biti mjesta, a neslužbeno smo doznali da su razgledavali određene poslovne prostore u gradu, u potražnji za lokacijom za nove jaslice.

Sada bi premještaj djece iz koprivničkih vrtića u Sokolovac, mogao riješiti dio problema, jer bi se oslobodila mjesta u gradskom vrtiću, no zasada je nepoznato o kojem se broju djece radi.

Podsjetimo, prošlu jesen, nakon što su stečeni svi uvjeti za otvaranje vrtića, odnosno dobivena uporabna dozvola, načelnik nije bio sklon osnivanju vlastite ustanove za predškolski odgoj. Prema njegovoj procjeni općina nema znanje ni ljude koji bi to sproveli u djelo i mogli su samo pretpostavljati kako vrtić funkcionira. U praksi to nisu znali sprovesti u djelo i zato su odlučili taj posao prepustiti nekome stručnom, koji je već uhodan u ovaj posao i ima sve to u malom prstu.

– Trenutno je situacija takva što ne znači da možda kroz pet godina, nakon što steknemo novo iskustvo i dobijemo uvid u neke stvari nećemo i sami preuzeti upravljanje vrtićem – kaže načelnik.