konferencija za medije

U prvih šest mjeseci PORA pripremila 27 projekata vrijednih oko 190 milijuna kuna, radi se diljem cijele županije

U provedbi imamo 12 EU projekata, oko 39 milijuna kuna vrijednosti. Tu je i projekt AgriShort kojim se stvaraju preduvjeti za osnivanje kratkih opskrbnih lanaca u Koprivničko-križevačkoj županiji namijenjenih plasmanu lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Uskoro se očekuje natječaj iz programa ruralnog razvoja te ćemo biti prva od županija koja će imati sve pripremljeno da se javljamo na aktualni natječaj za bespovratna sredstva. Našim poljoprivrednim proizvođačima učinit ćemo što dostupnije lokalno tržište, a kupcima ponuditi kvalitetnu i domaću hranu., kazala je Melita Birčić.

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na današnjoj konferenciji za medije, u PORA-i su predstavljeni rezultati koji se odnose na pripremu i provedbu EU projekata u prvoj polovici ove godine.

Tako je u tom spomenutom razdoblju pripremljeno 27 projekata čija je vrijednost oko 190 milijuna kuna.

– Naše općine napravile su velik iskorak u povlačenju EU sredstava, a PORA ima veliku ulogu u tome. Pripremila je 38 projekata vrijednih oko 127 milijuna kuna za gotovo sve jedinice lokalne samouprave. Trenutno je u provedbi 25 projekata čija je vrijednost više od 288 milijuna kuna. U tome sudjeluje i Županije te razne ustanove, samo škole nisu uključene u tu statistiku. Smatramo da je javnost i građane potrebno s vremena na vrijeme informirati o tome što se radi i to ne radi samohvale, nego da bi usmjerili druge, ukazali na mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, a možda ih ne koriste dovoljno jer nisu informirani- kazao je župan Darko Koren.

Župan Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Istaknuo je važnije projekte Županije poput izgradnja i rekonstrukcije te opremanje dnevnih bolnica, čija je vrijednost oko 36 milijuna kuna. U provedbi je i projekt koji se odnosi na energetsku obnovu zgrade hitne medicinske pomoći u Koprivnici. Isto tako, u tijeku je i energetska obnova škole u Drnju i Virju. Tu je i projekt Pozdrav te Prilika za sve 3 koji osigurava asistente u nastavi. Prema tome, zaposleno je 56 asistenata za 62 učenika, a rade u 22 škole u županiji.

– U provedbi imamo 12 EU projekata, oko 39 milijuna kuna vrijednosti. Tu je i projekt AgriShort kojim se stvaraju preduvjeti za osnivanje kratkih opskrbnih lanaca u Koprivničko-križevačkoj županiji namijenjenih plasmanu lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Uskoro se očekuje natječaj iz programa ruralnog razvoja te ćemo biti prva od županija koja će imati sve pripremljeno da se javljamo na aktualni natječaj za bespovratna sredstva. Našim poljoprivrednim proizvođačima učinit ćemo što dostupnije lokalno tržište, a kupcima ponuditi kvalitetnu i domaću hranu. Tu je i mjera 7.4 za sedam jedinica lokalne samouprave. Riječ je o osam projekata vrijednosti više od 30 milijuna kuna. Pripremamo ih za Općinu Kalinovac, Novo Virje, Virje, Legrad, Novigrad Podravski i Hlebine. Ovim putem pozivam sve one koji ne koriste našu pomoć, neka nam se obrate tako da zajedno radimo na projektima i budemo što učinkovitiji u korištenju bespovratnih EU sredstava – kazala je Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Jedan od dobrih primjera kako iskoristiti blagodati EU fondova i ostvariti bespovratna sredstva je Općina Virje.

Foto: Sanjin Bojić
Mirko Perok // Foto: Sanjin Bojić

– Dobro je da naši mještani znaju što radimo, premalo informiramo javnost. Općina Virje kandidirala je projekt Kulturni centar s ljetnom pozornicom, vrijednost je oko devet milijuna kuna. Moram reći da dobro surađujemo s POROM, prvi smo u županiji potpisali ugovor za projekt Zaželi koji u provedbi. Tu  je i uređenje Gundulićeve i Lugarićeve ulice, s izgradnjom kružnog toka. PORA nam je u svemu tome desna ruka. Moram reći da smo u prvi šest mjeseci ostvarili proračun u iznosu od devet milijuna kuna. To je inače, unazad dvije godine bio godišnji proračun. Ograničeni smo ljudskim resursima i zato nam je PORA važna. Penali naviru sa svih strana ako ne pazite kako se provodi koji projekt. Nadamo se da ćemo zacrtano i provesti – kazao je načelnik Mirko Perok.

Spremaju se projekti vrijednosti oko 20 milijuna kuna, a odnosi se to na izgradnju hostela u Virju,  reciklažnog dvorišta, sanacija odlagališta Hatačanova, uređenje pješačkih staza…

Radno je i u Općini Novigrad Podravski.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Zahvaljujući PORI i Županiji te vijećnicima i ostalima koji nas podržavaju, nemamo rušilačke politike u našem kraju, bez obzira jesmo li lijevi ili desni. Počeli smo raditi, nešto se pokrenulo. Trenutno sada imamo za pola milijuna kuna prijavljeno dječje igralište u Delovima. Tu je i nastavak pješačko-biciklističke staze u Novigradu Podravskom. Trenutno provodimo tri projekta koja su sufinancirana ili financirana iz sredstava države ili EU fondova – ističe Zdravko Brljek, načelnik.

Jedan od većih je izgradnja ceste paralelno s Podravskom magistralom, a koja bi spojila Vlaislav, Plavšinac i Borovljane. Tu je i energetska obnova dječjeg vrtića te program koji zovemo Zaposli pa pomozi. Tu je uključeno devet općina te će se na dvije godine će se zaposliti 49 žena.

– Moram reći da nije sramota ako neki projekt ne prođe. Treba se potruditi i biti prisutan – zaključuje načelnik Brljek.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...