U prvom kvartalu ove godine 20 postotno smanjenje prometnih nesreća

15:29h
0
Robert Šarec, Jadranka Lakuš, Krunoslav Karas i Dražen Laljek; Foto: Ivana Habijan

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine PU Koprivničko – križevačka evidentirala je čak 20 postotno smanjenje prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu. Evidentiran je samo jedan smrtni slučaj dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo čak četiri.

– Taj podatak ohrabruje i zvuči nadasve pozitivno jer nam daje do znanja da smo preventivno – represivnim akcijama uspjeli uvesti neki red u ponašanje u prometu i smanjiti broj stradalih – rekao je glasnogovornik Policije Dražen Laljek.

Provedeno 14 je preventivno-represivnih akcija prema uzrocima nesreća u prometu; četiri na alkohol, tri na brzinu, jedna na neustupanje prednosti prolaska drugom vozilu, jedna na prekršaje pješaka, jedna na uporabu zaštitne kacige i četiri na ostale vrste prekršaja. Poduzete su 1234 mjere. Iz prometa je isključeno 196 vozača i 97 vozila te je oduzeto 86 vozačkih dozvola

Tijekom travnja je evidentirano 60 prometnih nesreća, što je u odnosu na prethodni mjesec kada su evidentirane 62 smanjenje za 2 nesreće. Evidentirano je 26 nesreća s ozlijeđenim osobama i 34 sa materijalnom štetom. Ukupno je stradalo 36 osoba, a glavni su krivci i dalje alkohol i brzina.

U travnju je evidentirano 90 kaznenih djela, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine smanjenje za 49 djela, a u odnosu na ožujak smanjenje za 67 djela. Iz segmenta općeg kriminaliteta u travnju je evidentirano 69 kaznenih djela.

Evidentirano je 26 teških krađa i 15 krađa. Protiv javnog reda i mira evidentirana su 44 prekršaja od čega je većina počinjena tijekom vikenda, a 19 pod utjecajem alkohola. Evidentirano je 11 požara. Materijalna šteta iznosi 33 580 kuna. Tijekom travnja nisu evidentirani ilegalni prelazi državne granice, a za 48 stranih državljana odbijen je ulaz u RH.