U Rijeci održan 4. susret gradova i općina-prijatelja djece

12:17h
0
U Rijeci održan 4. susret gradova i općina-prijatelja djece

Pravilna prehrana osigurava sretnu budućnost djece

Tradicionalni susret gradova i općina prijatelja djece, održan u Rijeci 16. travnja okupio je predstavnike 24 nositelja ovog počasnog priznanja koji Hrvatsku priključuju evropskoj mreži gradova koji sveobuhvatno skrbe o svojim najmlađim stanovnicima. Sve njih biranim riječima na svečanom otvaranju pozdravio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istakavši zadovoljstvo što je upravo Rijeka postala prvi grad prijatelj djece i što od tada neprekidno unapređuje standarde za djecu. Sudionike susreta pozdravila je i Lora Vidović voditeljica ureda Unicefa u Hrvatskoj obećavši da će Unicef pripomoći daljnjem širenju ideje o gradovima i općinama prijateljima djece.

Djeca čine 20 posto naše populacije, ali su 100 posto naše budućnosti i mi sada moramo omogućiti da se ona i ostvari- istakla je Lora Vidović. Tome će kako je zaključeno biti posvećeni brojni projekti u sklopu akcije Gradovi i općine prijatelji djece koju zajednički provode Savez društava naša djeca i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu medicinu i socijalnu pedijatriju. Jedan od najvažnijih je pravilna prehrana djece budući da podaci pokazuju da u Hrvatskoj ima sve više pretile djece, osobito u školskoj i adolescentskoj dobi što uzrokuje različite zdravstvene tegobe. Stoga je i stručni dio susreta bio posvećen temi „Zdrava prehrana od prvog dana”. Predstavnici gradova i općina-prijatelja djece, prezentirali su programe i projekte vezane uz zdravu i pravilnu prehranu djece od prvog dana života pa sve do odrasle dobi. U tom procesu,naglašeno je, iznimno je važan sustavni pristup kakav se primjerice provodi u Rijeci kroz niz projekata kao što su Rodilište prijatelj djece, Savjetovalište za prehranu dojenčadi i male djece, Grupe za potporu dojenju, Prehrane vrtićke djece, Zdravstvena kontrola prehrane u OŠ s produženim i cjelodnevnim boravkom djece, Analiza navika prehrane kod djece OŠ dobi,; Aktivnosti Gradskog dječjeg vijeća -Zdravi grad.

Predstavljeni su i pozitivni primjeri iz drugih gradova među kojima je i koprivnički projekt Promocija zdrave prehrane u baby fitness radionicama o čemu je govorila voditeljica projekta i članica DND Koprivnica pedijatrica Zorica Valentić. Nepodijeljeno mišljenje sudionika skupa među kojima su bili zdravstveni djelatnici, nastavnici, pedagozi, odgajatelji i nutricionisti da se raznim inicijativama mora utjecati na razvijanje svijesti o važnosti prehrambenih navika, osobito u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama te na razini obitelji. Važna je edukacija i uključivanje roditelja/obitelji u projekt ( obitelji u razvijanju prehrambenih navika ima presudnu ulogu ), zatim angažiranje i uključivanje djece i mladih u programe, javne skupove i susrete na ovu temu, a osobito kao edukatore među vršnjacima, te poticanje i promoviranje tjelesne aktivnosti.

 

Osim što se govorilo o nužnosti zdrave prehrane od prvog dana života, sudionici susreta imali su i priliku isprobati jela usklađena s novim standardima za prehranu djece koja su pripremili riječki dječji vrtići. Djeca su usto imala priliku upoznati Rijeku, posebice im se dopao posjet Planetariju i Gradini, te predstaviti svoje stvaralaštvo. Koprivničke boje vrlo su uspješno predstavili pjevač Sandro Turković uz plesnu pratnju Anje Vrhoci, Klaudije Ivačić, Patricije Andrašić i Nikoline Lojan koji su nastupili na otvaranju Sajma za bebe.

Sljedeći 5. susret Gradova i općina prijatelja djece održat će se 2011.godine u Karlovcu.

čitam...
Loading...