U rujnu zabilježen pad broja kriminalnih radnji i prometnih prekršaja

09:41h
0
Dražen Laljek, glasnogovornik PU koprivničko-križevačke // foto: Koprivnica.net

Na redovnoj konferenciji za novinare, koja je u utorak održana u prostorijama PP Koprivnica, glasnogovornik Dražen Laljek obavijestio je javnost o stanju sigurnosti u rujnu. Dobra je vijest da je u prošlom mjesecu zabilježan pad kriminalnih djela, isto kao i prekršaja u prometu, o čemu nam najbolje svjedoče brojke.

Tako je u rujnu evidentirano 120 kaznenih djela, što je u odnosu na prošli mjesec, kada su evidentirana 173 kaznena djela, smanjenje za čak 53 djela ili 31%. Najviše djela uobičajeno se odnosi na opći kriminaliteta, a valja napomenuti kako nisu zabilježena teža kaznena djela niti kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti.

Što se tiče stanja sigurnosti u prometu, u rujnu je evidentirano 60 prometnih nesreća, što je u odnosu na prethodni mjesec, kada je evidentirano 79 prometnih nesreća, smanjenje za 19 nesreća ili 24%. U zabilježenim nesrećima nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su ukupno nastradale 42 osobe, sedam njih teže, a 35 lakše. Pod utjecajem alkohola evidentirano je 15 sudionika prometnih nesreća, što je nešto više od 10% svih sudionika.

Policija je provela 18 preventivno-represivnih akcija, u kojima je iz prometa isključeno 119 vozača i 54 vozila te je oduzeto 49 vozačkih dozvola.

Rast je zabilježen u prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje je u prošlom mjesecu evidentirano 50 prekršaja, što je za razliku od kolovoza povećanje za 21%.

Policija upozorava: Oduzimanje prednosti prolaska jedan je od većih prometnih prekršaja

Na jučerašnjoj konferenciji policija je posebni naglasak stavila na prometne nesreće kojima je uzrok oduzimanje prednosti prolaska, čiji je broj ove godine u prilično velikom rastu. U prvih devet mjeseci ove godine, policija je evidentirala čak 102 prometne nesreće čiji je uzrok nepoštivanje prednosti prolaska, u kojima su smrtno stradale dvije osobe, a ozlijeđeno je 48 osoba.

Najviše prometnih nesreća uslijed oduzimanja prednosti prolaska zabilježeno je na raskrižju Ulice Ivana Česmičkoga s Ivanjskom cestom i Pavelinskom ulicom u Koprivnici i na raskrižju Ulice Miklinovec s Ulicom Miroslava Krleže, također u Koprivnici.

Policija upozorava sve vozače da je za ovakve prekršaje predviđena novčana kazna u iznosu od tri tisuće kuna, vozaču se izriču i tri negativna boda i zabrana upravljanja motornim vozilom određene kategorije na šest mjeseci.