Safety Truck

U Samsungu testiraju sustav za sigurno pretjecanje kamiona

15:04h
0
Sigurni kamion// Izvor: samsung.com

Korejski div Samsung najpoznatiji po proizvodnji potrošačke elektronike radi na razvoju tehnologije koja će omogućiti sigurnije pretjecanje na cestama s jednim trakom. Radi se o rješenju nazvanom Safety Truck, odnosno sigurni kamion.

Jedan od najvećih problema u prometu je kada se na cesti s jednim trakom nađete iza kamiona s prikolicom i želite obaviti preticanje. Promet iz drugog smjera vrlo je teško vidjeti i obično moramo istegnuti vrat da bi izvidjeli situaciju ispred kamiona – ako je to moguće. Velik broj motociklista na ovaj način stradava diljem svijeta, a najveći broj nesreća dešava se u Argentini.


Upravo je Argentinska La Plata, zbog velikog broja prometnih nesreća, odabrana za testiranje komercijalnih inačica sigurnih kamiona. Tehnologija koja stoji iza ovog izuma relativno je jednostavna – radi se o spoju kamere i monitora. Na stražnjem djelu kamiona nalaze se četiri monitora na kojima se projicira situacija snimljena kamerom koja se nalazi na maski vozila. Monitori posjeduju IP56 certifikat, dakle otporni su na prskanje vodom i prašinu, a kamera ima visok dinamički raspon te omogućava detaljno snimanje situacije, čak i pod direktnim sunčevim svijetlom. Visoka osjetljivost senzora omogućuje siguran rad sustava i u noći.

Tek će nam nastavak ovih testiranja na komercijalnim vozilima donijeti odgovor na pitanje hoće li ova tehnologija uistinu zaživjeti.

Izvor: zdnet.com

čitam...