povijesno društvo koprivnica

U Sinagogi se obilježava 80. koprivnička „kristalna noć“, bit će prikazan i film o koprivničkom židovskom groblju

Ova tužna, ali važna obljetnica za povijest grada Koprivnice i Podravine obilježit će se u koprivničkoj Sinagogi u petak, 23. srpnja, s početkom u 19,30 sati.

10:27h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Povijesno društvo Koprivnica, u spomen na događaj koji se zbio u noći s 22. na 23. srpnja 1941. godine u Koprivnici, održat će se obilježavanje 80. obljetnice tzv. koprivničke “kristalne noći”.

Ova tužna, ali važna obljetnica za povijest grada Koprivnice i Podravine obilježit će se u koprivničkoj Sinagogi u petak, 23. srpnja, s početkom u 19,30 sati.

Toga je dana koprivnička židovska zajednica doživjela najteže trenutke u svojoj povijesti jer je uhićena većina članova koji su deportirani u logor Danica, a koji je bio otvoren u Koprivnici nekoliko mjeseci ranije. Iz logora Danica koprivnički Židovi, kao i mnogi drugi zatočenici, otpremani su u druge logore na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske i Europe.

Uhićenje Židova u Koprivnici u noći s 22. na 23. srpnja 1941. godine dogodilo se odlukom lokalnim ustaških vlasti. Nije bio pošteđen nitko bez obzira na dob, spol i zanimanje pa je uhićeno nekoliko stotina muškaraca, žena, djece i staraca. Nažalost, za veliku većinu njih to je bio početak puta bez povratka. Smatra se da je tim događajem zapravo bila uništena koprivnička židovska zajednica.

Zanimljivost je da je uhićenje koprivničkih Židova promatrao s prozora svoje kuće na glavnom gradskom trgu dr. Leander Brozović, osnivač Muzeja grada Koprivnice i kroničar grada Koprivnice. Upravo zahvaljujući njegovim bilješkama zna se tko je sve bio uhićen tih dana.

Cilj ovakvog obilježavanja je dostojanstveno prisjećanje i odavanje počasti žrtvama holokausta, ali i davanje jasne poruke da se strahote koje su obilježile Drugi svjetski rat nikada više ne smiju ponoviti.

Zahvaljujući mukotrpnom radu povjesničara Zdravka Dizdara sada su poznati podaci o svima koji su bili zatočeni u logoru Danica, a među njima i koprivnički Židovi koji su u taj logor dospjeli nakon uhićenja u tzv. kristalnoj noći.

Biografski podaci o zatočenim koprivničkim Židovima objavljeni su u 3. svesku Dizdarevog troknjižja o logoru Danica u Koprivnici koje je objavio Muzej grada Koprivnice.

Obilježavanju ove obljetnice pridružuje se Muzej grada Koprivnice i Židovska općina Koprivnica. Povjesničar Milivoj Dretar opisat će što se te nesretne noći dogodilo u Koprivnici, a nakon toga bit će prikazan film o koprivničkom židovskom groblju koji je snimila nastavnica Marija Gabelica sa svojim učenicima iz Srednje škole Koprivnica.

Uoči programa u sinagogi održat će se prigodna komemoracija te polaganje vijenaca na židovskom groblju u Koprivnici u 18,30 sati.

Foto: Muzej grada Koprivnice

čitam...